MENIU

Suspans pentru bucureșteni. Ce soluții sunt după falimentul RADET

Premierul Ludovic Orban a cerut miercuri, în ședința de guvern, garanții de la ministrul Economiei că falimentul RADET nu va afecta alimentarea bucureștenilor cu apă calda în plină iarnă.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus în ședința de guvern de miercuri că a avut mai multe discuții cu ELCEN și ANAF, doi dintre creditorii RADET.

„Cred ca s-a găsit în final o soluție, dar trebuie responsabilitate din partea Primăriei, să asigure comenzile necesare pentru ELCEN. ELCEN va avea contract cu Termoenergetica după ce va primi licența de la ANRE, momentan nu are licență", a precizat ministrul Economiei.

Cu sau fără falimentul RADET, problemele legate de furnizarea apei calde și agentului termic în Capitală sunt vechi. Săptămâna trecută, zeci de mii de bucureșteni au avut de suferit din cauza unor lucrări de extindere a rețelei, iar într-un cartier din nordul Capitalei sunt și acum sute de apartamente fără căldură, din același motiv.

Principalul furnizor de apă cald și căldură în sistem centralizat a intrat în insolvență în septembrie 2016, iar în aprilie anul acesta Tribunalul București a pronunțat falimentul.

Și asta pentru că planul de reorganizare, propus de administratorul judiciar ROMINSOLV, prin Gheorghe Piperea, a fost nelegal, lucru constatat de judecătorul-sindic și confirmat de către Curtea de Apel București.

"Acest domn Piperea a luat din buzunarele bucureștenilor cam 1 milion 600 de mii de euro. Și acum să se spele pe mâini și să declare faliment. Am descoperit că există un articol conform căruia acea cerere de reorganizare trebuia prezentată Primăriei, care finanțează această unitate. Ori, acest plan de reorganizare, cu știința acestui domn, nu a fost niciodată prezentat Primăriei", a declarat Octavian Hoandră, realizator Realitatea Românească.

Ulterior, Primăria a obținut suspendarea deciziei, însă pe 11 noiembrie s-a declarat oficial falimentul. În aceste condiții, RADET nu-și mai poate îndeplini rolul de furnizor.

Imediat după anunț, administratorul judiciar le-a declarat jurnaliștilor că hotărârea prin care magistrații au declarat falimentul Regiei este "categoric greşită".

Și noul ministru al Economiei, Virgil Popescu, a avertizat Primăria Capitalei, încă de săptămâna trecută, să se pregătească pentru eventualitatea falimentului. Și primarul general Gabriela Firea a dat asigurări că furnizarea agentului termic nu va fi stopată.

Pe de altă parte, sute de locuitori din cartierul Aviației au probleme concrete. De aproape 3 luni, oamenii nu primesc apă caldă și căldură mai deloc, din cauza unor lucrări la rețea.

Mai multe articole despre:
RADET faliment radet