MENIU

România va CONTINUA vaccinarea cu AstraZeneca!

Sursă foto: Profimedia

România va continua imunizarea populației cu serul de la AstraZeneca.

Vă reamintim că oficialii din sănătate, și aici vorbim despre reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), ai Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), ai Comitetului Național de Vaccinare anti-Covid (CNCAV) şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANMDM), au discutat despre situaţia utilizării vaccinului anti-COVID AstraZeneca, în țara noastră.

Anunțul a fost făcut chiar de cooordonatorul Comitetului național al coordonării campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, joi, într-o conferință de presă.

”Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu acelaşi vaccin. Persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la Astra Zeneca şi continuă vaccinarea cu un vaccin produs de o altă companie. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate care să prezinte succint care sunt semnalele de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical” a precizat medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Horia Bumbea, medic primar hematolog: "Persoanele cu tratament anticoagulant NU trebuie să întrerupă tratamentul când fac vaccinul"

Discuţiile au durat câteva ore și vin în urma întâlnirii online de miercuri a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană privind situaţia utilizării vaccinului AstraZeneca. La finalul acelor discuții, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.

SIMPTOMELE LA CARE TREBUIE SĂ FIM ATENȚI după vaccinarea cu AstraZeneca

Printre simptomele care ar trebui să îi facă pe oameni să apeleze la medic dacă apar în primele săptămâni după imunizarea cu serul de la Astra Zeneca se numără și: dificultățile de respirație, durerile în piept, umflarea picioarelor, simptome neurologice supărătoare, cum sunt durerile de cap severe și persistente sau vedere încețoșată, dar și minuscule pete de sînge sub piele, în afară de cea de la locul injectării. 

Gindrovel Dumitra: "Riscul de a dezvolta tromboze e de câteva mii de ori mai mare după boala decât după vaccinul anti-Covid"