MENIU

Superstiţii de Crăciun. Nu face acest lucru! Aduce mare ghinion

<p>Superstiţii de Crăciun. Nu face acest lucru! Aduce mare ghinion</p>

În dimineaţă de Crăciun, femeile pun un ban de metal şi o nuca în apă în care se spală pentru a fi frumoase şi bogate. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul. Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.

Dacă este cer senin de Crăciun, va fi un an roditor, iar dacă bate vântul, acesta va aduce ghinion.

Ciobanii aşază sub pragul casei un drob de sare învelit pe care îl lasă în acel loc până în aprilie, la "Alesul oilor". Atunci îl scot, îl macină şi, amestecat cu tărâţe, îl dau oilor, pentru că turmă să sporească.

În noaptea de Crăciun, pe masă se pune un colăcel, în care se înfige un cuţit. Masă trebuie să rămână întinsă toată noaptea, iar cine are cămin lasă focul aprins.

De Crăciun, pâinea se aşează sub masă, că să atragă norocul, iar sub faţă de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug. Până la Crăciun, toată lumea trebuie să se împace cu duşmanii.

O superstiţie spune că pentru a fi protejat de deochi şi de farmece, se pun în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi seminţe de mac.

Că să le vină peţitori, din Ajunul Crăciunului şi până la Iordan (Bobotează), fetele matură casă de la prag înspre răsărit. În aceste două săptămâni este bine că fetele mari să nu dea gunoiul afară din casă.

În unele legende, se spune că unul dintre animalele alese de Maica Domnului este broască. Această a fost cea care a vestit Sfânta Naştere. Drept urmare, trupul broaştei nu putrezeşte, ci se usucă, nefiind mâncat de viermi. Se consideră că cine omoară o broască face un mare păcat.

Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stand cu sfinţii şi îngerii la masă. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.

Sursa: ziarulevenimentul.ro