MENIU

Românii, departe de un trai decent. Doar 10% își permit un "coș minim de consum"

Românii, departe de un trai decent

90 la sută dintre români nu câștigă suficient pentru „un trai decent", arată datele unui studiu plătit de o fundaţie germană. Astfel, un român are nevoie de peste 2.500 de lei pe lună pentru un trai decent, dublu față de salariul minim net. Iar cheltuielile aproape că se triplează în cazul unei familii cu copii.

O familie cu doi copii are nevoie de venituri nete de aproximativ 6.700 pe lună pentru un "trai decent", se arată într-un studiu recent. Asta în condițiile în care salariu mediu net se ridică la circa 2.600 lei.

Valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Datele apar într-un studiu realizat de Syndex, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii împreună cu Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, care a stabilit care este valoarea coşului de consum pentru un trai decent în România în 2018.

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, de la alimentație până la fondul de economii al familiei, însumând în total 226 de indicatori.

Studiul arată cât de greu o duc, de fapt, românii. Mai puţin de 10% dintre salariaţi au venituri suficient de mari, încât să îşi permită acest coş minim, deci un trai decent. În timp ce aproape 40% dintre ei au salariul minim pe economie, adică mai puţin de 1.200 de lei net.

Cum diferenţa între aceste venituri şi coşul minim este acum uriaşă, studiul ar urma să fie folosit pentru o lege aflată în lucru la Parlament.

Suma necesară pentru un trai decent:

- 2.552 de lei pentru un adult

- 4.146 de lei pentru un cuplu

- 5.551 de lei dacă cei doi au un copil

- 6.762 de lei în cazul unei familii cu doi copii de vârsta şcolară

Pentru elaborarea conținutului coșului alimentar minim decent pentru familia de referință au fost utilizate trei surse de informații: interviurile de grup, structura coșurilor alimentare anterioare elaborate în România și interviuri cu experți 20 nutriționiști.

Cercetarea a vizat perioada iulie–septembrie 2018, în cinci dintre cele mai dinamice orașe din România din punct de vedere economic și demografic.

Mai multe articole despre:
trai decent