MENIU

Suferi de dureri de spate? Iată ce trebuie să faci

<p>Trei exerciţii simple care te scapă de durerile de spate</p>

Între 70% şi 85% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă un episod dureros mai lung de 5 zile, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Durerea de spate (lombalgia) reprezintă a doua cauză de prezentare la medic, după răceală şi gripă.

În stadiu cronic, durerea de spate poate duce la dizabilitate şi pierderea capacităţii de muncă. În ţara noastră, durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate raportate în rândul persoanelor active, scrie adevarul.ro

Aproximativ 42% dintre angajaţii români suferă cel puţin o dată pe an din cauza durerii de spate. Aceasta se află printre cele mai ridicate proporţii din ţările europene.

Numărul persoanelor care suferă din cauza durerii de spate este în continuă creştere în ultimii 20 de ani, mai ales în ţările industrializate şi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

Sfaturi pentru calmarea durerii de spate

În primul rând, consultă medicul. Durerea acută de spate necesită un consult medical de specialitate pentru a exclude o posibilă cauză gravă şi pentru a beneficia de o terapie corectă şi precoce. Apoi, este indicat să eviţi repausul la pat.

Potrivit ghidurilor terapeutice recente, repausul la pat nu este recomandat ca şi tratament, dimpotrivă, studiile au arătat că imobilizarea în pat se asociază cu o recuperare slabă şi prelungită.

Pacienţii sunt încurajaţi să îşi continue activitatea zilnică, inclusiv serviciul. În schimb, nu li se recomandă efort fizic, gimnastică medicală, masaj – în faza acută a bolii. Utilizează terapia prin căldură Medicii recomandă aplicarea locală a unei creme încălzitoare cu triplă acţiune: analgezic, revulsiv, anestezic.

Aceasta acţionează exact la nivelul spatelui având dublu efect: reduce rapid durerea şi redă mobilitatea. Crema încălzitoare poate fi utilizată cu succes în caz de: lombosciatică, durere şi rigiditate musculară, fibromiozită, durere post-luxaţie, dureri reumatice.