MENIU

Subiecte romana Capacitate 2017 – Elevii de clasa a 8-a nu au fost pusi in dificultate

Subiecte romana Capacitate 2017 – A inceput Evaluarea Nationala 2017 cu proba de Limba si literatura romana. UPDATE 9.30 La examenul de Capacitate, elevii au avut de tratat genul liric. Conform profesorilor de specialitate, exerciţiile sunt accesibile. 

Subiecte romana Capacitate 2017 - UPATE LIVE TEXT ORA 15:15 - Avem si baremele de corectare

Subiecte matematica Evaluare Nationala 2017 – Proba cea mai grea pentru elevii de clasa a VIII-a

Subiecte mate Evaluare Nationala 2017 – Examenul cel mai temut de toti elevii. Cum au facut fata

 

barem r" src="http://media.realitatea.net/multimedia/image/201706/w728/barem-romana-2017-evaluare-nationala-2017-pag-1_17195900.jpg" alt="(w728)

barem r" width="727" height="1030" layout="responsive">


AVEM SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2017:

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2017 - Care au fost cerintele si gradul de dificultate

Subiectul I Citește următorul text:

PLOAIA de Magdan Isanos:

Ploi verzi, de vară, sufletu-mi vrăjiră,
și-n melodia caldă, rămuroasă,
eu auzeam pămîntul cum respiră,
iarba cum crește, noaptea cum se lasă.

Nu era nimic trist, dar solemn,
sufletul lumii închis în lemn,
în flori palide, în hribi și scaieți
revărsa bucuria tainicei vieți.

Cerul pierdut în cețuri îl uitam.
Nu mai eram nici eu decît ram,
decît rădăcină avidă și pace
de ierburi vîscoase, opace...

Însă irizata, subtila apă voioasă
avea licurici, clopoței în plete ;
jumătate din ființa ei luminoasă,
lăsînd să cadă văluri încete,

apărea-n pajiște sau lîngă bălți,
o zînă pe care-o văzusem și-n alte dății.
Numai picături de apă, văpăi
de fosfor era frumusețea-i dintăi.

Sunt ploaia, spunea, sunt ploaia de vară,
voi face să-nverzească pietrele și să răsară
ochii morților în cîmpia cu flori...
Tu m-ai visat, poete, de-atîtea ori.

Cînd vei muri, ai să-mi cunoști puterea,
dizolvantă, murmurătoare.
Oxigen și... H2 - mi se pare,
chicotea lîngă mine tăcerea.

Și-ndată vraja căzu, vraja cea mare,
din care cresc poeme, sființi ireale ;
spațiile fură din nou uscate, goale,
din apus pînă-n soare-răsare.

A. Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerințele de mai jos:

1. Notează câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor ”melodia” și ”apărea”.

2. Menționează rolul cratimei în secvența ”și-n alte dăți”.

3. Explică modul de formare a unui cuvânt obținut prin conversiune și a unui cuvânt obținut prin derivare din ultimele trei strofe.

4. Precizează două cuvinte din prima strofă a poeziei care conțint diftong.

5. Numește tipul de rimă din ultima strofă a poeziei și măsura ultimului vers.

6. Transcrie două figuri de stil diferite din poezie, precizând felul lor.


B. Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la genul liric a poeziei ”Ploaia” de Magda Isanos. În compunerea ta, trebuie: - să precizezi două trăsături ale genului liric; - să prezinți detaliat două trăsături ale genului liric, valorificând textul dat; - să respecți structura specifică tipului de compunere cerut; - să ai obligatoriu numărul minim de cuvinte precizat.


Subiectul al II-lea:

Citește următorul text:

Oamenii nu pot să simtă viteza în mod direct, altfel am fi cu toții amețiți de mișcarea Pământului în spațiu. Prin urmare, cum putem ști ce înseamnă rapid? Cel mai rapid sprinter poate alerga cu o viteză de aproximativ 38 de km/h, aproape de 4000 de ori mai mare decât viteza unui melc, unul dintre cele mai lente animale. Dar această viteză este și de 28 de milioane de ori mai mică decât cea mai mare viteză din Univers - viteza luminii. Așadar, la scară largă, suntem destul de lenți [...] De la apariía cronometrajului electronic în 1968, recordul mondial la proba atletică de 100 de metri la bărbați a coborât cu mai puțin de jumătate de secundă - în special datorită îmbunătățirilor aduse pistei și tehnologiei pantofilor de alergare. La un moment dat, s-a crezut că limita superioară a vitezei de alergare a omului este determinată de forța pe care tendonul cvadricepsului o poate absorbi la fiecare pas fără să se rupă. Acesta ar fi implicat o viteză maximpă de 43,06 de km/h, dar, la Campionatul Mondial de la Berlin din 2009, jamaicanul Usain Bolt a depășit această viteză, atingând 44,72 de km/h. Acum se crede că factorul limitator este rapiditatea cu care se pot contracta fibrele musculare, pentru a propulsa corpul înainte în timpul fracțiunii de secundă în care fiecare picior este în contact cu solul. Încă nu știm dacă antrenamentul sau moștenirea genetică pot îmbunătăți viteza de contracție a mușchilor, dar calculele arată că tendoanele umane pot rezista, teoretic, la viteze de până la 64 de km/h! Cel mai rapid de pe pământ, în revista Terra Magazin sprinter - atlet specializat în alergări de mare viteză cvadriceps - mușchi al piciorului


A. Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerințele de mai jos.

1. Formulează câte un enunț în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: - anul apariției cronometrajului electronic; - campionatul la care s-a stabilit recordul de viteză de 44,72 de km/h.

2. Scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul și denumirea publicației în care a apărut.

3. Menționează genul și cazul substantivelor ”recordul” și ”secundă” din textul dat.

4. Precizează funcția sintactică a cuvintelor ”acum” și ”factorul”, menționând partea de vorbire prin care se exprimă. ”Acum se crede că factorul limitator este rapiditatea”

5. Transcrie propoziția principală și propoziția subordonată din fraza următoare, precizând felul subordonatei: ”Oamenii nu pot să simtă viteza în mod direct”

6. Construiește o frază alcătuită din două propoziții în care să existe o propoziție subordonată atributivă, introdusă prin conjuncția subordonatoare să.


B. Redactează o narațiune de 150/300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută în timpulunei întreceri sportive. În compunerea ta, trebuie:

- să relatezi o întâmplare, respectând succesiunea logică a evenimentelor

- să precizezi două elemente ale contextului spațio-temporal

- să ai conținut adecvat cerinței

- să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.



SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2017 - Ploaia de Magda Isanos. Subiecte Româna edu.ro. Evaluarea Naţională 2017. Elevii de clasa a VIII- a au avut de demonstrat că poezia "Ploaia", de Magda Isanos, aparţine genului liric.

 

Domol răsună ploaia-n geamuri, 
Cu-același ritm melodic și egal, 
Cu miros cald și umed de pe lanuri;
Cu lungi tristeți de toamnă și caval –
O fină pânză de argint
Se țese luminoasă și lichidă
Din cerul trist și palid spre pământ, 
Învăluindu-l ca-ntr-o crisalidă;
Pe flori înviorate și pe-alei
S-au risipit șirag de nestimate
Atâția stropi nepângăriți și grei, 
Cu străluciri de grele diamante.
Aș vrea aceste lacrimi lucitoare, 
Pășind cu glezne goale prin verdeață, 
Să le culeg în poală răbdătoare
Și-n dar să ți le-aduc de dimineață.

Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginare sau reale petrecute la o competiţie sportivă.

Primul subiect s-a referit la basm - încadrarea acestuia în genul literar. Un al subiect a constat în întrebări puse după citirea unui text la prima vedere.

Un al subiect a constat în întrebări puse după citirea unui text la prima vedere.

Ploaia de Magda Isanos. Subiectele la ROMÂNĂ edu.ro - Evaluare Naţională 2017: Elevii au avut de tratat genul liric. Profesorii spun că poezia primită de elevii de clasa a VIII-a care susţin Evaluarea Naţională 2017 este una accesibile.

- See more at: https://www.realitatea.net/ploaia-de-magda-isanos-citeste-poezia-primita-de-elevi-la-evaluare-nationala-2017-subiecte-romana_2075166.html#sthash.3eUrg7PQ.dpuf

- la subiectul III, elevii au primit un text la prima vedere al poetei Magda Isanos;

- elevii s-au lovit de genul liric la Evaluarea Națională 2017, dar profesorii de specialitate sunt de părere că subiectele sunt accesibile, dacă nu chiar ușoare; Revenim cu amănunte imediat;

- elevii care ies din sălile de examen spun că au avut cele mai mari dificultăți la subiectul al III-lea, adică tocmai cel cu genul liric despre care vorbeam mai sus; 

In curs de actualizare.


UPDATE 9.30 La examenul de Capacitate, elevii au avut de tratat genul liric. Conform profesorilor de specialitate, exerciţiile sunt accesibile. 

Subiecte romana Capacitate 2017 – In doar cateva clipe vor fi facute publice subiectele probei la romana din acest an, de la examenul de Capacitate. Evaluarea Nationala a debutat astazi, 19 iunie, cu prima proba, cea la Limba si literatura romana, cea la care elevii obtin notele cele mai mari de obicei.

Subiecte romana Capacitate 2017 – Ramaneti pe realitatea.net pentru a afla in cel mai scurt timp subiectele care au fost de rezolvat pentru elevii de clasa a 8-a la examenul de Evaluare Nationala, dar si baremele si eventualele dificultati pe care elevii le-au intampinat.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, în întreaga ţară sunt aşteptaţi în sălile de examen 144.890 de candidaţi (144.740 de candidaţi din seria curentă şi 150 din seria anterioară), probele susţinându-se în 4.164 de centre.

Subiecte romana Capacitate 2017 -  Regulamentul Evaluării Naţionale

Subiecte romana Capacitate 2017. EVALUAREA națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se desfășoară în anul școlar 2016-2017 în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011 aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4801/2010 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011.

Programele pentru disciplinele limba și literatura română și matematică, valabile pentru EVALUARE națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2016-2017, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4431/2014 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2014–2015.

Subiecte romana Capacitate 2017  În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei.

Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei.

Subiecte romana Capacitate 2017 Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.

 

Subiecte romana Capacitate 2017 După încheierea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la EVALUARE inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. ReEVALUARE se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Subiecte romana Capacitate 2017 Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă. Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tipizată în care se menționează faptul că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.

Comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru EVALUARE națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

Subiecte romana Capacitate 2017 În vederea asigurării desfășurării corecte a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ și comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

Subiecte romana Capacitate 2017. Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

 

Subiecte romana Capacitate 2017 -Calendar Evaluarea Naţională

19 iunie 2017 Limba şi literatura română - probă scrisă 21 iunie 2017 Matematica - probă scrisă 22 iunie 2017 Limba şi literatura maternă - probă scrisă 26 iunie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16) 26 iunie 2017 Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20) 27-29 iunie 2017 Rezolvarea contestaţiilor 30 iunie 2017 Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Subiecte romana Capacitate 2017 Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, la simularea evaluării naţionale 2017, pentru elevii claselor a VIII-a, 81.262 de elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă 51,47% dintre elevii prezenţi, procent superior celui înregistrat anul trecut, de 30,58%. Astfel, la simulare evaluare naţională 2017, s-au înregistrat: 21.890 de medii între 5 şi 5,99, 20.352 de medii între 6 şi 6,99, 17.452 de medii între 7 şi 7,99, 14.982 de medii între 8 şi 8,99, 6.572 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 14 medii de 10. În ceea ce priveşte disciplinele de examen la simulare evaluare naţională 2017, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 65,8% la Limba şi literatura română, în creştere faţă de anul trecut - 60,54%, respectiv de 40% la Matematică, de asemenea, peste cel din 2016, când s-a situat la 32,60%. La proba de Limba şi literatura maternă, 75,2% din elevii prezenţi au primit note peste 5, procent în uşoară scădere comparativ cu anul anterior - 76,69%.

Mai multe articole despre:
Subiecte romana Capacitate 2017