MENIU

Subiecte Română BAC 2016. Subiecte grele la Română: Romanul interbelic şi cel psihologic

Subiecte Română BAC 2016. Subiecte grele la Română: Absolvenții de clasa a XII-a, profil uman au avut de scris caracterizarea romanului psihologic şi a textului dramatic, iar elevilor de la real le-a picat viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic. VEZI mai jos subiectele complete la ROMÂNĂ BAC 2016!

BAREM ROMÂNĂ BAC 2016. Baremul la Română, profil real:

BAREM R" src="http://media.realitatea.net/multimedia/image/201607/w728/barem-romana-bac-2016--profil-real-1_95886400.png" alt="(w728)

BAREM R" width="728" height="628" layout="responsive">

BAREM ROMÂNĂ BAC 2016. Baremul la Română, profil uman:

 

 

Subiecte Română BAC 2016. Aflați aici subiectele și baremul de corectare la BAC 2016:

SUBIECTE ROMÂNĂ – proba scrisă – BACALAUREAT 2016 – profil uman

Subiectul II – text despre rolul lecturii în dezvoltarea personală

Subiectul III – caracterizarea romanului psihologic şi a textului dramatic.

SUBIECTE ROMÂNĂ – proba scrisă – BACALAUREAT 2016 – profil real

Candidaţii au primit, la Subiectul I, un text la prima vedere dintr-o piesă de teatru (Madona).

La Subiectul II – text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor.

Subiectul III – viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.

Roman psihologic. Despre ce romane puteau scrie elevii la BAC 2016 la romana

ROMAN INTERBELIC. SUBIECTE ROMANA BAC 2016 - real. Ce romane au fost scrise în perioada interbelică

ROMAN INTERBELIC. SUBIECTUL al III - a ROMÂNĂ BAC 2016 - profil real: Redactează un eseu de 600 - 900 de cuvinte în care să prezinţi tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat. În categoria romanelor interbelice se încadrau următoarele opere: Ion, Padurea Spanzuratilor, Baltagul, Ultima noapte de dragoste, Intaia noapte de razboi şi Enigma Otiliei. 

Sursa foto: alba24.ro

UPDATE. SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Prima probă scrisă a Bacalaureatului, la Limba şi Literatura Română, a început la ora 09.00. Examenul durează trei ore. Realitatea.net vă ţine la curent cu informaţii privind modul de desfăşurare al examenului.  Subiectele la Română vor fi publicate pe realitatea.net imediat după terminarea examenului scris la Română. 

SUBIECTE ROMANA BAC 2016. Vești sumbre la examenul de BACALAUREAT

SUBIECTE Română BAC 2016. Ce subiecte au primit elevii la proba scrisă la ROMÂNĂ

Subiecte romana BAC 2016: profil uman vs real. Subiecte și barem EDU.RO

SUBIECTE Romana BAC 2016. Elevii renunta la Bacalaureat:

2016 - 137.344 absolvenţi înscrişi

2015 - 159.715 absolvenţi prezenţi

2014 - 151.301 absolvenţi prezenţi

2013 - 175.500 absolvenţi prezenţi

2012 - 187.000 absolvenţi prezenţi

2011 - 204.200 absolvenţi prezenţi

2010 - 202.000 absolventi prezenţi

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidaţi din toate promoţiile. La proba E)b) - Limba şi literatura maternă sunt aşteptaţi peste 7.200 de candidaţi care-şi vor redacta tezele într-una din următoarele limbi: maghiară, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, turcă, italiană şi croată.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Luni încep emoţiile pentru absolvenţii de liceu. Luni are loc prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, la Limba şi Literatura Română. REALITATEA.NET vă va oferi, imediat după încheierea examenul scris la ROMÂNĂ BAC 2016, subiectele şi baremul de corectare, precum şi rezolvările corecte la ROMÂNĂ BAC 2016. 

SUBIECTELE şi BAREMUL de corectare la Română BAC 2016 vor fi publicate, de asemenea, pe EDU.ro, în jurul orei 15.00.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. MARE ANTENŢIE! Bacalaureat 2016 BAREM Română. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise ale sesiunii iunie-iulie vor începe pe data de 4 iulie, cu Limba și literatura română (proba E)a) și vor continua pe 5 iulie cu proba la Limba și literatura maternă (proba E)b), pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d).

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. MODELE SUBIECTE BAC 2016

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Model subiecte Română BAC 2016- profil real

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Model subiecte Română BAC 2016- profil uman

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Afișarea rezultatelor se va face în data de 12 iulie (până în ora 16.00) și, în aceeași zi, vor putea fi depuse contestații (între orele 16:00-20:00), care urmează a fi soluționate în perioada 13 — 15 iulie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi făcute publice în data de 16 iulie.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Calendarul examenului de BAC 2016

4 iulie - Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

5 iulie - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

6 iulie - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

8 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

12 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) pe EDU.RO

12 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

13 -15 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie - Afişarea rezultatelor finale pe EDU.RO

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei înainte de examenul scris la ROMÂNĂ

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, secretarul de stat Monica Cristina Anisie şi reprezentanţi ai MENCS şi ai Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) au susţinut vineri, 1 iulie, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene care, conform metodologiei de examen, fac parte din comisiile judeţene pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat 2016.

Subiectele discutate au vizat organizarea procesului de depunere şi evaluare a contestaţiilor la probele susţinute de elevii clasei a VIII-a, precum şi desfăşurarea probelor scrise din sesiunea iunie-iulie 2016 a examenului de BAC 2016, care încep luni, 4 iulie, cu testul de Limba şi literatura română.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat 2016, conducerea ministerului a solicitat comisiilor judeţene să ia toate măsurile impuse de metodologie, astfel încât toate centrele în care vor fi susţinute probele să fie pregătite pentru a primi candidaţi în cele mai bune condiţii.

Nu în ultimul rând, s-a pus accentul pe măsurile de transmitere a subiectelor de la CNEE către centrele de examen, corectitudinea supravegherii în centre, inclusiv prin sistemele video, precum şi pe prevenirea oricăror disfuncţionalităţi în organizarea şi defăşurarea Bacalaureatului 2016. SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro.  „Am transmis tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea acestor examene să depună toate eforturile pentru a asigura condiţii optime pentru elevii care susţin examenul de BAC 2016. Este esenţial ca elevii să beneficieze de un mediu propice şi corect în care să-şi pună în valoare cunoştinţele. Accentul trebuie să cadă pe responsabilizarea tuturor celor implicaţi, începând cu comisia naţională şi comisiile judeţene şi terminând cu personalul din centrele de examen şi evaluare”, a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. De asemenea, Ministerul Educaţiei a organizat duminică, 3 iulie, o nouă videoconferinţă la care au fost prezenţi membrii comisiilor judeţene de Bacalaureat 2016 şi cadrele didactice propuse să ocupe funcţiile de preşedinte în centrele de examen şi centrele zonale de evaluare. Cu acelaşi prilej, în concordanţă cu prevederile metodologiei, vor fi desemnaţi prin extragere aleatorie profesorii din învăţământul preuniversitar care vor activa ca preşedinţi ai comisiilor, în centrele în care aceste posturi nu au fost ocupate de cadre didactice din învăţământul superior.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. „Pentru prima dată Ministerul Educaţiei organizează această instruire cu preşedinţii comisiilor. Le vom explica în detaliu atribuţiile şi responsabilităţile, precum şi rolul important pe care îl îndeplinesc în organizarea şi desfăşurarea examenului la standarde înalte de corectitudine şi exigenţă”, a declarat secretarul de stat Monica Anisie.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. În vederea dimensionării eficiente a resursei umane care va participa la evaluare, secretarul de stat Monica Anisie a comunicat numărul estimativ de lucrări ce va reveni fiecărui centru zonal de evaluare în funcţie de judeţele arondate, probă şi discipline. Conducerea Ministerului Educaţiei solicită responsabilitate, corectitudine şi exigenţă din partea tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat. 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro.  Lucrările scrise vor fi corectate în alte judeţe

Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat pot fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, prin decizie a Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un judeţ în cel desemnat şi aducerea lor înapoi, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Naţională de Bacalaureat.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat 2016dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior. SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. 

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Cum se vor desfăşura probele scrise de la BAC 2016

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. La probele scrise, sălile vor fi, în prealabil, adaptate acestor activităţi, prin:

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. a) dotarea corespunzătoare; se va avea în vedere amenajarea sălilor, astfel încât, de regulă, în fiecare sală de examen să existe cel puţin 15 candidaţi;

b) eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe candidaţi în elaborarea răspunsurilor orale sau a lucrărilor scrise;

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. c) afişarea pe uşa fiecărei săli a listei nominale cu candidaţii repartizaţi în sala respectivă şi a prevederilor metodologiei, care îi informează pe aceştia că pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din examen;

d) afişarea, pe uşa fiecărei săli, a prevederilor din metodologie care îi informează pe elevi că subiectele rezolvate pe ciornă sau pe foaia cu subiectele fotocopiate nu se iau în considerare.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul de subiect primit, conform listelor afişate. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro.  Colţul colii tipizate va fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată. Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro.  Reprezentanţii instituţiilor mass-media au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează examenul de Bacalaureat 2016 numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro.  Câţi elevi s-au înscris la BAC 2016

Bacalaureat 2016 Română. În vederea susţinerii examenului naţional de BAC 2016 (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu. 114.993 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 - zi, 1.851 - seral şi 2.083 - frecvenţă redusă.

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Precizăm că, potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), în anul şcolar 2015-2016 sunt înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a/zi şi a XIII-a). Rata de înscriere a promoţiei curente este de 71,23% (114.993 de candidaţi). 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale

b) susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. 

SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro. Conform metedologiei de organizare a examenului de Bacalaureat 2016 publicată pe EDU.ro, lucrările vor fi corectate în alte judeţe, iar numărul profesorilor evaluatori din fiecare centru de evaluare, pe discipline, va fi stabilit în funcţie de numărul lucrărilor scrise care trebuie evaluate în centrul respectiv, prevăzând, de regulă, 100 de lucrări pentru fiecare pereche de profesori
evaluatori.

Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenţii vor explica elevilor modul de desfăşurare a probei şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.

Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul de subiect primit, conform listelor afişate. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Colţul colii tipizate va fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată. Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioară se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea

Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti.

După anunţarea variantei de subiect extrasă de Comisia Naţională de Bacalaureat, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul candidaţilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli. Candidaţii care susţin probele în limbile minorităţilor naţionale vor primi simultan subiectul atât în limba maternă, cât şi în limba română.
Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia.

În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de examen; în această situaţie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.

Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat", se semnează de către asistenţi şi se păstrează în condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.

După ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi. După încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini.

La centrele zonale de evaluare unde se evaluează lucrări elaborate în limbile minorităţilor, cel puţin unul dintre membrii comisiei trebuie să fie cunoscător al limbii respective, se mai arată pe edu.ro. SUBIECTE BAC 2016 EDU.ro