MENIU

SUA vor riposta dacă Damascul va ataca avioane americane, avertizează un oficial de la Washington

<p>&nbsp;Avioane americane F-16 </p>

Armata americană va riposta în cazul în care armata siriană va ataca vreunul din avioanele care vor efectua raiduri împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic, a avertizat luni un oficial de rang înalt american, potrivit Mediafax.

Potrivit acestui oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, Washingtonul deţine informaţii exacte cu privire la localizarea instalaţiilor antiaeriene siriene şi aviaţia americană va răspunde în cazul în care ar fi ţinta unor tiruri.

Statele Unite încă nu au efectuat atacuri împotriva SI în teritoriul sirian.

Preşedintele Barack Obama a anunţat miercuri că Statele Unite sunt pregătite să efectueze atacuri aeriene contra SI în Siria, însă a subliniat că exclude orice cooperare cu regimul de la Damasc, care, potrivit lui, şi-a "pierdut legimitatea".

Joi, un ministru sirian a afirmat că orice acţiune militară americană în Siria fără aprobarea puterii ar fi considerată drept un "atac".

"Trebuie să existe cooperare şi coordonare cu Siria şi să se obţină aprobarea sa pentru orice tip de acţiune pe teritoriul său", a declarat secretarul de Stat pentru Reconciliere Naţională, Ali Haidari, fără să precizeze care ar putea fi răspunsul sirian.

În urmă cu un an, Obama a anunţat că Statele Unite sunt pregătite să atace ţinte ale regimului sirian cu obiectivul de a-l disuada pe Bashar al-Assad de a recurge din nou la arsenalul său chimic. Preşedintele american a renunţat în cele din urmă la acest plan în favoarea unei propuneri ruse de distrugere a armelor chimice siriene.