MENIU

SUA, mesaj de susținere pentru Israel după atacurile lansate din Fâșia Gaza. Joe Biden îndeamnă la coexistență în Ierusalim

Joe Biden

Statele Unite ale Americii au condamnat atacurile lansate asupra Israelului de gruparea Hamas. Casa Albă a transmis că țara are dreptul legitim să se apere, îndemnând, în același, timp, la coexistenţă în Ierusalim. 

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, şi-a început informarea zilnică de marți cu o declaraţie despre situaţia tensionată din Orientul Mijlociu, menţionând că preşedintele Joe Biden tocmai a primit o actualizare de la echipa sa de securitate naţională, principalul său obiectiv fiind dezescaladarea.

Psaki a spus că SUA condamnă atacurile cu rachete din partea Hamas şi a altor grupuri, inclusiv atacurile asupra Ierusalimului. Sprijinul lui Joe Biden pentru ”securitatea Israelului, pentru dreptul său legitim de a se apăra şi a-şi apăra poporul este unul fundamental şi nu se va clătina niciodată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. 
”Ierusalimul, un oraş de o asemenea importanţă pentru credincioşi din întreaga lume, trebuie să fie un loc de coexistenţei”, a mai spus Psaki, potrivit Agerpres. 

Un mesaj pentru evitarea pierderilor de vieți omenești a fost transmis anterior și de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

”Pierderea de vieţi de partea israeliană, pierderea de vieţi de partea palestiniană, este ceva ce regretăm profund (...). Orice deces în rândul civililor este profund regretabil, fie că este vorba de palestinieni sau israelieni”, a declarat Price.
”Israelul are dreptul să se apere, dar în acelaşi timp regretăm informaţiile despre decesele civililor şi dorim ca aceasta să înceteze. Nu vrem să vedem provocări. Provocările pe care le-am văzut au dus la pierderi de vieţi şi este profund regretabil”, a adăugat acesta. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a calificat atacurile lansate de Hamas ca fiind ”atacuri teroriste oribile” şi a afirmat, de asemeneam că palestinienii ”au dreptul la securitate”.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avut marţi o convorbire cu omologul său israelian, Gaby Ashkenazi, în care a reiterat ”mesajul important pentru pentru dezescaladare”.
”Continuăm să facem apel la calm, continuăm să lansăm un apel tuturor părţilor la dezescaladare şi să manifeste reţinere în acţiunile lor”, a adăugat Price.

Violenţele au izbucnit vinerea trecută la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, pe fondul furiei în creştere a palestinienilor, confruntaţi cu riscul evacuării din locuinţele revendicate de coloniştii evrei.

Citește și: ”ATAC la Tel Aviv - Ploaie de rachete lansate de grupări palestiniene: cel puțin 3 MORȚI și zeci de răniți, clădiri în flăcări. RIPOSTA premierului Netanyahu”

Mai multe articole despre:
sua joe biden atacuri fasia gaza israel