MENIU

SUA invită comunitatea internațională să formeze o coaliție ANTICHINEZĂ

SUA invită comunitatea internațională la crearea unei coaliții ANTICHINEZE

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a făcut apel la comunitatea internațională să formeze o coaliție care să aibă ca principal scop contracararea amenințărilor venite din partea Chinei. Apelul a fost făcut în timpul unei vizite la Londra.

"Credem că lumea întreagă trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate ţările, inclusiv China, se comportă într-un mod care să fie adecvat ordinii internaţionale. Vrem ca fiecare ţară dornică de libertate şi de democraţie să înţeleagă ameninţarea pe care o reprezintă pentru ea Partidul Comunist Chinez", a spus oficialul american, care a salutat discuţiile deschise cu oficialii britanici.

Mike Pompeo a catalogat China ca fiind o țară ”agresivă”, amintind revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, diferendele cu India şi epidemia de coronavirus. Oficialul american a acuzat regimul chinez că a exploatat, ”într-un mod inacceptabil”, pandemia pentru a-și promova interesele, fără a oferi însă detalii în acest sens, notează Agerpres.

"Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament", a declarat Pompeo în faţa presei, fiind alături de ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

De la începutul epidemiei, pe care o numește ”ciumă chineză”, președintele Donald Trump a acuzat în mai multe rânduri regimul de la Beinjing că a mințit în privința virusului și că profită de comerț. Liderul american a spus chiar că suspectează regimul că a permis în mod deliberat răspândirea coronavirusului pentru a afecta economia SUA și, mai mult, pentru a descuraja economiile competitive. În replică, Beijingul a acuzat ţările occidentale, în special SUA, de isterie antichineză şi de comportament colonialist.

Vizita secretarului american de stat în Marea Britanie are loc în contextul în care și relațiile dintre Londra și Beijing s-au tensionat în ultima perioadă. Recent, Marea Britanie a decis să excludă compania Huawei din reţeaua sa 5G și a criticat vehement intervenția Chinei în Hong Kong.

Mai multe articole despre:
coalitie antichineza mike pompeo pandemie londra