MENIU

SUA, dispuse să înceapă negocierile cu Coreea de Nord

SUA sunt gata să ia loc la masa negocierilor cu Phenianul "fără condiții prealabile", a declarat marți șeful diplomației americane, Rex Tillerson, informează miercuri AFP și Reuters.

"Nu este realist să spunem 'vom discuta cu voi doar dacă veți veni la masa negocierilor gata să abandonați programul vostru' nuclear", a spus Tillerson în cadrul unei conferințe de presă la Washington.

Până acum, SUA afirmau că orice negociere nu poate viza decât denuclearizarea Peninsulei Coreea. "Ei au investit mult prea mult în aceasta", a estimat șeful diplomației americane cu privire la dezvoltarea rachetelor intercontinentale și a armelor nucleare de către regimul de la Phenian.

"Am spus, la nivel diplomatic, că suntem gata să discutăm imediat ce Coreea de Nord va dori să discute. Suntem gata să avem o primă reuniune fără condiții prealabile", a spus Rex Tillerson, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, șeful diplomației a subliniat, la fel ca înainte, că discuțiile nu pot interveni decât "într-o perioadă de calm". "Va fi dificil să vorbim dacă în mijlocul discuțiilor noastre veți decide să testați o altă rachetă", a declarat el, amintind de numeroasele teste balistice și nucleare nord-coreene din ultimele luni.

"Să ne întâlnim, să vorbim despre vreme dacă doriți, sau să discutăm pentru a ști dacă este nevoie de o masă pătrată sau rotundă pentru a vă face plăcere. Dar cel puțin să ne vedem față în față și apoi vom putea începe să elaborăm o foaie de parcurs pentru ceea ce dorim", a detaliat secretarul de stat american.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Rex Tillerson