MENIU

SUA continuă să insiste pe tema eliberării prizonierilor politici de la Minsk

belarus detinuti politici

Statele Unite a condamnat ținerea în continuare în stare de detenție a unor prizonieri politici, arătând că peste 100 sunt deținuți în prezent ca urmare a participării la proteste pașnice, notează Radio Europa Liberă. Reacția a venit de la secretarul de stat Mike Pompeo.

„Acești prizonieri politici au fost supuși la condiții grele de detenție ce le poate pune viața în pericol, inclusiv raportări credibile de tortură", a arătat secretarul de stat american Mike Pompeo.

Prizonierii sunt „printre mii de persoane care au fost supuse la rele tratamente de la începutul represiunii brutale", a completat Pompeo.

Statele Unite a cerut din nou autorităților belaruse „să oprească imediat utilizarea escaladată a violenței asupra protestatarilor pașnici, eliberarea tuturor prizonierilor politici care au fost reținuți și implicarea într-un dialog substanțial cu Consiliul de Coordonare și societatea civilă din Belarus", a adăugat Pompeo.

Comunicatul diplomației americane a venit la o zi după ce un tânăr protestatar a murit, iar raportările de la fața locului spun că a fost bătut de forțele de ordine.

„Condoleanțele mele către familia lui Raman Bandarenko care a fost ucis", a scris joi Svetlana Țihanovskaia pe Twitter.

„A fost bătut brutal de ucigașii lui Lukașenko în urmă cu o noapte. El a devenit o victimă al lipsei de umanitate și al terorii regimului pentru că a fost un cetățean activ care dorea libertate", a completat lidera opoziției din Belarus.

Mai multe articole despre:
Belarus