MENIU

Studiu: Vacanțele de vara au avut rol important în declanșarea valului 2 COVID. Se repeta scenariul cu valul 4?

Modificările și mutațiile virusului au fost influențate de viteza de circulație

Călătoriile internaționale, în special pentru vacanțele de vară, au jucat un rol important în declanșarea celui de-al doilea val COVID în Europa, vara trecută, arată un recent studiu medical. Față de primul val, în al doilea val numărul germenilor a fost mai mult decât dublu, semn că mutațiile s-au accelerat odată cu intesificarea circulație între zone cu tipologii diferite.

Al doilea val a fost „mai ucigător și greu de controlat decât primul” în toată Europa, demonstrează o echipă de specialști care a realizat un nou studiu privind evoluția și răspândirea virusului, citat de The Brussels Times., citat de HotNews.

Studiul, publicat inițial în prestigioasa revista Nature, a reconstituit distribuția nou-introdușilor germeni virali, în baza datelor colectate din 10 țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Spania, Regatul Unit și Elveția.

De asemenea, specialiștii au observat că există o relație de inversă proporționalitate între rata infectării într-o regiune și impactul noilor germeni "importați".

Din acest motiv, noii germeni au afectat mult mai puțin țări care au avut în vara lui 2020 rate mari de infectare, precum Belgia, Spania, Portugalia și Franța.

Reversul este Marea Britanie, care a intrat în vară cu o rata mică de infectare, dar a fost lovită de germenii "importați" în timpul vacanțelor din Spania.

Totuși, germenii care au circulat vara trecută nu au fost variante, așa cum le cunoaștem în prezent, au subliniat cercetătorii. „Nu erau mai infecțioși, dar își făceau repede cale prin Europa. Așa că există o mare probabilitate că a fost o situație provocată de călătorii.” 

Chiar dacă anul acesta situația ar trebui să fie ceva mai buna, în special din prisma gradului de imunitate obținut în urma campaniilor de vaccinare, specialiștii avertizează că există încă o portiță destul de largă lăsată de faptul că Europa, pe ansamblu, este încă departe de atingerea pragului de imunizare colectivă, pe care cel mai probabil nu-l va atinge în cursul verii.

Cercetătorii avertizează că există și riscul ca variante noi, mai infecțioase, să ocolească imunitatea dobândită după vaccinare sau infectare anterioară, așa încât „o implementare bine coordonată și uniformă a strategiilor europene” este imperios necesară pentru a evita un nou val la sfârșitul verii.