MENIU

STUDIU. "Să moară şi capra vecinului", principiul după care se ghidează o mare parte din români

80% dintre români sunt invidioși, cu precădere în situaţii profesionale, aceasta este concluzia primului studiu naţional ce măsoară comportamentele și emoţiile care duc la lipsa coeziunii sociale și care ne împiedică să formăm ușor comunităţi.

Invidia este apreciată drept principala trăsătură negativă a românilor de către 23% dintre respondenţi, clasându-se pe locul doi, după credulitate, pentru care au optat 24%.

76% dintre români pot invidia stilul de viaţă al celorlalţi, sursa principală Hiind vacanţele. Aproximativ jumătate (46%) admit că sunt invidioși pe vacanţele cunoscuţilor pe care ei nu și le pot permite.

Peste 50% dintre români sunt invidioși pe colegii care muncesc mai puţin, dar câștigă mai mult decât ei. Unu din doi români e invidios pe posesiuni materiale, vestimentația fiind cea care declanșează cel mai des acest sentiment (în cazul a 21% dintre cei chestionaţi). Aceasta este urmată de mașină și apartament (cu câte 14% Hiecare) și telefon (11%).

Nici reușitele copiilor unor cunoscuţi nu sunt neglijate, 16% dintre respondenţi admiţând că au un sentiment de disconfort atunci când află de realizările acestora.

Tinerii nu se lasă mai prejos: unu din doi tineri cu vârste între 18 și 29 de ani își compară realizările cu ale anturajului și devin invidioși când se simt în inferioritate.

Unu din cinci tineri resimte succesul altora ca pe o presiune neplăcută. Comportamentul se regăsește mai frecvent în rândul utilizatorilor de reţele de socializare (Facebook, Instagram sau LinkedIn) și este mai pronunţat în rândul bărbaţilor tineri decât în rândul femeilor tinere.

3 din 10 tineri sunt invidioși pe prietenii care își permit să meargă mai des în cafenele și baruri sau care poartă haine la modă. Doar unu din 4 tineri reușește să își găsească motivaţie pentru propriile obiective atunci când este invidios.

Conform psihologilor americani Gerrod Parrott și Richard Smith, invidia este o reacţie emoţională negativă cu privire la calităţile, realizările sau posesiunile superioare ale unei alte persoane. Ea se manifestă prin comparaţia socială cu persoane care au un statut superior. Când acest comportament devine automat, atunci putem vorbi despre invidie. Cel care invidiază își dorește avantajele altuia pentru sine sau dorește ca acea persoană să nu le mai deţină.

Invidia are drept consecinţe subminarea socială în grupuri de lucru sau înșelăciunea în negocieri. Deși invidia poate sta uneori la baza dorinţei de a investi efort în îmbunătăţirea propriei poziţii și, prin urmare, consecinţele ar deveni pozitive, ea este văzută în  continuare ca un sentiment negativ, în opoziţie cu admiraţia, care este o emoţie pozitivă.

 

Mai multe articole despre:
români tineri studiu invidie