MENIU

STUDIU. Care este cea mai sănătoasă plantă din lume și ar trebui să o consumăm mai des

Pare banal, dar cea mai sănătoasă plantă crește peste tot în România, pe timpul primăverii și se comercializează în magazine, pe timpul sezonului rece.

Este concluzia unor studii ample, de lungă durata. Năsturelul, cresonul sau măcrișul de baltă, fiecare o cunoaște sub un nume diferit, este verdeață despre care cercetătorii spun că e extraordinar de sănătoasă.

În 2014, în Statele Unite, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a lansat o cercetare pentru a identifica alimentele asociate cu un risc mai mic de boli cronice.

Această s-a axat pe determinarea alimentelor care oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate în raport cu conținutul lor caloric. Oamenii de știință s-au concentrat asupra a 17 nutrienți vitali, inclusiv vitaminele C, D, E și K și minerale esențiale precum calciul și potasiul.

De ce este năsturelul cea mai sănătoasă plantă pe care o poți mânca

Acesta este un membru al familiei cruciferelor (precum conopidă, broccoli sau hreanul) bogat în vitamine esențiale, minerale și antioxidanți puternici. Oferă mai multă nutriție per calorie decât majoritatea alimentelor.

Celelalte două concurente pentru premiul de cea mai sănătoasă plantă au fost varză chinezească și varză kale.

Studiu după studiu documentează beneficiile uimitoare ale cresonului de apă. Cercetătorii îi studiază potențialul de a reduce substanțele cancerigene din fumat, de a opri semnalele cancerului de san și de a atenua stresul fizic de la antrenamente”, explică expertul în nutriție Julia Zumpano.

Un studiu de biochimie din 2021 a descoperit că nasturelul poate stimula sănătatea oaselor, reduce la minimum daunele aduse ADN-ului și oferă avantaje anticancerigene.

Pare o verdeață banală, dar este încărcată cu antioxidanți – ceea ce înseamnă că ajută, de asemenea, la combaterea stresului oxidativ, care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse boli cronice.

Cum poți include năsturelul în dietă

  • adaugă creson când prepari un smoothie de fructe
  • amestecă-l într-un sos pesto făcut în casă
  • pune o mână în salată ta de la prânz
  • servește-l alături de un file de peste sălbatic
  • amestecă-l în supă ta prefarata
  • adaugă-l în sandvișul tău preferat

SURSA

Mai multe articole despre:
dieta verdeturi planta minune dieta nasturel