MENIU

Klaus Iohannis, discurs dur împotriva politicienilor care plagiază

Klaus Iohannis
<p>Reluare cursuri Bucureşti - facultăţi</p>
Deschiderea anului universitar

Preşedintele Iohannis a avut un discurs foarte dur la adresa politicienilor care plagiază, spunând că analiza pentru detectarea plagiatelor durează foarte mult, iar cei care se dovedesc a fi plagiatori trebuie să dispară din viaţa politică. Totodată, şeful statului a criticat şi discursul anti-justiţie al politicienilor, înainte de alegerile parlamentare. Iohannis a spus că este nevoie de un Parlament mai bun, mai transparent.

 "În chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și acest verdict să se găsească în timp util", a afirmat șeful statului la Timișoara, la deschiderea noului an universitar, care va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest.

El a subliniat că plagiatorii trebuie să dispară din politică și din mediul universitar. "Un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din spațiul politic. Un cadru universitar dovedit plagiator trebuie să dispară din spațiul universitar. Dacă se dovedește că nu a fost plagiator, este necesar să se constate în timp util și foarte clar", a adăugat Iohannis.

El a apreciat că este un lucru bun că discuțiile cu privire la plagiate au luat amploare. "Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuții dacă este adevărat sau fals, dacă trebuie să rămână în viața publică sau să se retragă. Această discuție a luat amploare. Acest lucru îl găsesc bun", a mai afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că atunci când s-a discutat primul caz de plagiat, acesta nu a interesat pe nimeni și nu a avut niciun efect electoral. "Păcat. Este păcat că a durat atât până această temă a devenit importantă. Acum este. Acum este și, domnule ministru Mircea Dumitru, ține de dumneavoastră și de mulți alții să clarificați această chestiune", a arătat Iohannis, precizând că nu ajută pe nimeni ca analiza plagiatelor să dureze cât elaborarea tezei de doctorat.

Potrivit președintelui, politicienii au constatat că a acuza pe cineva de plagiat aduce voturi și le-a transmis universitarilor că depinde de ei să scurteze la minimum luarea unei decizii în cazul suspiciunilor de plagiat.

"Este dăunător pentru societatea românească ca astfel de discuții să se prelungească atât de mult. Domnule ministru, nu interesează pe nimeni cum se numește comisia care analizează (...), doar să avem un răspuns simplu și într-un termen rezonabil", a s-a adresat șeful statului ministrului Educației, Mircea Dumitru. În opinia sa, este mult mai greu pentru cineva dovedit că nu a plagiat să-și reabiliteze credibilitatea. Pentru a-i sancționa pe cei care au plagiat, consideră Klaus Iohannis, este nevoie de proceduri clare, rapide și credibile.

Deschiderea anului universitar

Festivităţi de deschidere au loc în toate universităţile din ţară, preşedintele Klaus Iohannis urmând să meargă la ceremonia de la Universitatea de Vest din Timişoara. Premierul Dacian Ciloș va fi prezent la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timişoara, unde va participa apoi la o dezbatere cu membrii comunităţii academice din Timişoara. Şi ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru, va merge la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timişioara, în timp ce premierul Dacian Cioloş va lua parte la ceremonia de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca.

Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în 22 de universităţi de stat, acreditate de ARACIS, iar pentru 59 de instituţii de învăţământ superior există modificări ale capacităţilor de şcolarizare pentru unele programe de studii.

Din acest an universitar, în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare sunt introduse următoarele noi specializări: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică - radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.

Totodată, vor exista 64 programe de studii universitare de master noi la 31 de universităţi din sistemul naţional de învăţământ superior.

O altă noutate a acestui an universitar este că Ministerul Educaţiei a autorizat provizoriu şcolile doctorale care funcţionează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Mai multe articole despre:
an universitar Klaus Iohannis