MENIU

Stomatologii atenționează!O afecțiune dentară care duce la pierderea precoce a dinților face ravagii

În România, pacienţii ajung în cabinetele medicilor stomatologi în special cu una dintre cele mai răspândite afecţiuni: ori având carie dentară, iar dintele trebuie tratat şi salvat, ori suferă de afecţiuni ale gingiilor, în speţă paradontoza, iar tratamentul este mult mai complex.

Experții susțin că, în România, conform statisticilor, sunt două motive pentru care dinţii se distrug sau se pierd: caria dentară şi parodontopatia.

Din nefericire, a doua este din ce în ce mai des întânită în rândul adulţilor şi cea mai periculoasă. În special pentru că se ajunge la medic, de multe ori, în stadiu avansat de deterioare.

„Caria dentară este răspândită la peste jumătate din persoanele adulte, şi, prin complicaţiile ei inflamatorii sau infecţioase asupra nervului, conduce la distrugerea dintelui.

Parodontopatia, sau inflamaţia aparatului de susţinere al dintelui, duce la mobilizarea şi, mai tarziu, la pierderea dintelui, sau a mai multor dinţi, întrucât aceştia îşi pierd suportul. Este prezentă din ce în ce mai mult şi este foarte păcălitoare, pentru că nu se dezvoltă, de cele mai multe ori şi carii, iar pacienţii ajung târziu la dentist. De aceea este numită şi boala dinţilor frumoşi”, declară medicul stomatolog Oana Florea.

Parodontopatia apare, mai nou, şi la tineri

“Există o formă foarte agresivă a parodontopatiei, ce apare la tineri - parodontopatia juvenilă. Aceasta are o cauză genetică şi este puternic distructivă. Totuşi, cauza locală este placa bacteriană (care conţine peste 300 de specii de bacterii). Aceasta, neîndepărtată la timp, duce la umflarea gingiei şi evoluează subgingival, spre rădăcina dintelui”, spune dr. Oana Florea.

sursa