MENIU

Stelian Tănase, în pericol? Raportul anual de activitate îi poate fi fatal şefului TVR

Până pe 15 aprilie, preşedintele-director al TVR va trebui să îşi prezinte raportul de activitate anual la parlament. Stelian Tănase a fost tras la răspundere de mai multe ori, fiind şi invitat să dea explicaţii pe marginea deciziilor sale. Mai mult, lupta pentru Euro 2016 pare pierdută…

Săptămâna trecută, TVR a pierdut dreptul de difuzare a Euro 2016 pe motiv că scrisoarea de garanţie bancară, în valoare de 4,5 milioane de euro, nu a fost transmisă către UEFA. Mai mult, se vehiculează şi că TVR este în pericol să rămână şi fără dreptul de a transmite Eurovisionul din cauza datoriilor anterioare la EBU (European Broadcasting Union). Ca răspuns la aceste zvonuri, producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, a declarat pentru "ring": "Legat de Eurovision, pot să vă spun că, deocamdată, nu sunt probleme. S-au rezervat biletele de avion, de intrare, s-a plătit taxa de participare (n.r. - 100.000 de euro). Până în luna mai, când va avea loc concursul, se pot întâmpla multe. S-au făcut plăţi către EBU. Plătim lunar o rată, dar datoria este foarte mare". După un concediu de aproape o lună, Stelian Tănase, preşedintele-director al TVR, revine cu o conferinţă de presă astăzi, chiar înainte de a depune la parlament raportul anual de activitate: "Sunt negocieri cu EBU, la conferinţă veţi afla toate detaliile".

Sindicaliştii cer sprijinul guvernului

Săptămâna trecută, membrii de sindicat din TVR i-au cerut premierului Victor Ponta să indexeze taxa TV pentru ca postul public să îşi permită achiziţionarea drepturilor de difuzare a Euro 2016. Dragoş Bocănaciu, preşedintele Sindicatului TVR, explică, într-o scrisoare deschisă, cum se împart banii din abonamentele TVR:

"Vă rog să luaţi foarte serios în calcul că, din taxa TV de 4 lei, 50 de bani, adică 12%, se duc direct în buzunarele celor care o colectează, din restul banilor alte 5 procente se duc lunar pe costul utilităţilor şi aproape un milion de euro este virat în fiecare lună la bugetul de stat pentru CAS, impozite etc. O taxă TV universală, fără posibilitatea de renunţare, o indexare cu 50 de bani a acestei taxe şi un comision de colectare stabilit prin lege la 5% ar aduce TVR un plus de aproape două milioane de euro lunar, bani care ar putea fi folosiţi pentru plata datoriilor la Fisc, pentru achiziţionarea pachetului «free to air» la Euro 2016 şi a celorlalte competiţii majore din anii următori, precum şi pentru realizarea unor programe de calitate începând din această vară care să justifice aceste măsuri".

Dolce Sport va transmite exclusiv toate meciurile de la Campionatul European de fotbal din 2016.

"Suntem în pericol să fim excluşi din EBU la următoarea şedinţă a adunării generale şi să nu transmitem probabil nici Eurovisionul.", DRAGOŞ BOCĂNACIU, lider sindical TVR

 Sursa: ziarulring.ro

Mai multe articole despre:
TVR Stelian Tănase Eurovision