MENIU

Stelele vor deveni invizibile în 20 de ani - Care e motivul

Stele pe cer

Specialiștii vin cu un avertisment de ultimă oră. Stelele ar putea să nu mai fie vizibile în 20 de ani, din cauza poluării luminoase. În prezent, se utilizează la scară largă LED-uri și alte sisteme exterioare moderne care se reflectă puternic pe cerul nopții, spun oamenii de știință. 

Apropierea verii dezvăluie o poluare luminoasă fără precedent, spun specialiștii. În ultimii ani, tot felul de sisteme artificiale sunt folosite la scară largă, iar asta ne împiedică să mai vedem stelele.

Calea Lactee nu mai este vizibilă pentru o treime din umanitate, potrivit unui studiu din 2016 întocmit de astronomi, iar poluarea luminoasă s-a agravat considerabil de atunci. În ritmul actual, se estimează că în 20 de ani, majoritatea constelațiilor vor deveni de neobservat cu ochiul liber.

Cercetările efectuate au dezvăluit că poluarea luminoasă crește cu circa 10% pe an. Astfel, un copil născut într-o vreme în care sunt vizibile 250 de stele, în aproximativ 18 ani ar putea să mai vadă doar 100.

Pe lângă impactul în astronomie, poluarea luminoasă are consecințe ecologice grave. Țestoasele marine și păsările migratoare sunt ghidate de reflexia Lunii. Poluarea le dezorientează și le face să se rătăcească. Și insectele, o sursă cheie de hrană pentru păsări și alte animale, sunt afectate de acest fenomen. 

Mai multe articole despre:
stele poluare