MENIU

Steagul lui Avram Iancu în Ţara Moţilor

Steagul lui Avram Iancu în Ţara Moţilor

Societatea Cultural-Patriotică "Avram Iancu" din România organizează în perioada 31 martie-8 aprilie 2016 o acțiune de anvergură în zona Munților Apuseni, o prezentare publică a steagului care se pare că a aparținut unei legiuni din oastea lui Avram Iancu, în perioada anilor 1848-1849.

Omul de afaceri Adrian Thiess, unul dintre actualii proprietari ai steagului, a declarat imediat după achiziționarea acestui obiect din vremea revoluției de la 1848 din Transilvania, că intenționează să îl expună în mai multe orașe din țară sub egida Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din România. “Împreună cu prieteni, parteneri de afaceri, amici am considerat că este un bun național. Și este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, Avram Iancu", după cum a afirmat Adrian Thiess.

Steagul, în jurul căruia se conturează imaginea unui simbol al acelor vremuri istorice, poartă în sine pe ambele fețe două imagini religioase pictate pe piele. Acesta este mai degrabă catalogat de către istorici și specialiști în domeniu ca fiind un prapore bisericesc din acea perioadă a revoluției pașoptiste din Transilvania, care ar fi fost purtat în luptele de atunci de către ostașii lui Avram Iancu.

În perioada 31 martie -8 aprilie este organizată prima etapă al acestui traseu având următorul program:

  • 31 martie 2016, joi,  Câmpeni, județul Alba,  la cartierul general al vechii legiuni “Auraria Gemina” și în Piața Avram Iancu din localitate;
  • 01 aprilie 2016, vineri,  Muzeul memorial “Avram Iancu” din comuna Avram Iancu, județul Alba;
  • 02 aprilie 2016, sâmbătă, comuna Horea,  județul Alba;
  • 03 aprilie 2016, duminică,  comuna Albac,  județul Alba;
  • 04  aprilie 2016, luni,  Abrud;
  • 05 aprilie 2016, marți, Roșia Montana;
  • 06  aprilie 2016, miercuri, Bucium, județul Alba;
  • 07 și 08 aprilie 2016, joi și vineri,  Zlatna                                  
Mai multe articole despre:
steag Avram Iancu