MENIU

Statul român, prin Romarm, contracte cu off-shore-ul unui traficant de arme sârb

Compania Nationala Romarm SA, cel mai mare producator roman de armament, firma detinuta integral de statul roman si aflata in subordinea Ministerului Economiei, a incheiat cel putin un contract cu un off-shore cipriot controlat de un faimos traficant international de arme, un cetatean sarb pus sub embargo de calatorie de Consiliul de Securitate al ONU, Slobodan Tesic.

Intre Romarm si off-shore-ul Moonstorm Enterprises Ltd., inregistrat in Cipru, exista cel putin un contract. Cu acest contract si cu altele, compania Romarm a girat, in 2011, un imprumut luat de la BRD. Informatia se regaseste intr-un document oficial al statului roman, aflat in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Legatura dintre cetateanul sarb Slobodan Tesic, pus sub embargo de calatorie de catre Consiliul de Securitate al ONU pentru trafic de arme din 2004 pana in 2013, si Moonstorm Enterprises Ltd. este confirmata de o telegrama secreta a diplomatiei americane, document dezvaluit de Wikileaks.

Tesic a fost pus de Consiliul de Securitate al ONU sub interdictie de libera circulatie ca urmare a implicarii sale in traficul de arme catre Liberia in perioada in care tara africana se afla sub embargo. Tesic ar fi sprijinit cu armament fortele loiale fostului presedinte Charles Taylor, condamnat de un tribunal special al ONU in 2013 la 50 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi.

In rezolutia Consiliului de Securitate al ONU din 2003, completata cu lista in 2004, intre persoanele carora li se interzicea dreptul la libera circulatie se mai afla, alaturi de Tesic, si celebrul traficant international de arme Viktor Bout.

Centrul de Investigatii Media a cerut in mai multe randuri atat companiei de stat Romarm cat si Ministerului Economiei de la Bucuresti informatii despre contractele incheiate de compania de stat cu Moonstorm Enterprises Ltd.. Si Romarm, si ministerul au raspuns ca firma de stat “nu a derulat niciodata contracte de export” cu off-shore-ul cipriot, refuzand sa precizeze daca o astfel de afacere a fost macar incheiata si in ce conditii.