MENIU

STATELE propuse de Ucraina drept GARANȚI ai unui posibil acord de pace cu Rusia: detaliul IMPORTANT legat de Peninsula Crimeea

Mihailo Podoliak (dreapta) / Foto: Twitter

Ucraina vrea ca SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţii unui posibil acord de pace cu Rusia. Anunțul a fost făcut de Mihailo Podoliak, consilier prezidențial și, totodată, cel care a condus anterioarele runde de negocieri purtate de Ucraina cu partea rusă. 

"Tratat cu garanţii de securitate cu un analog ameliorat al Articolului 5 al NATO. Statele garante (SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa, Germania etc.) implicate legal şi activ în protejarea Ucrainei împotriva oricărei agresiuni. Implementare prin referendum & (în urma votului - n.r.) parlamentelor statelor garante", este mesajul postat de Mihailo Podoliak, pe contul său de Twitter.

Potrivit consilierului prezidențial, Kievul a propus, de asemenea, extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului Peninsulei Crimeea, anexate de Rusia în februarie 2014.

"De asemenea, s-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeei prin mijloace militare în nicio situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice", a mai spus Podoliak.