MENIU

SRI: Instituțiile și companiile românești, vizate de noi atacuri cibernetice

SRI avertizează că instituțiile și companiile românești ar putea fi ținta unor noi atacuri cibernetice, în următoarea perioadă. Directorul Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, Anton Rog, a vorbit despre acest risc la audierile din Parlament. Aleșii atrag atenția că e nevoie de noi legi în domeniu, mai ales că mai multe site-uri românești au fost vizate de atacuri cibernetice revendicate de gruparea rusă de hackeri Killnet. Printre instituțiile vizate au fost Guvernul, Ministerul Apărării și Poliția Română. 

Şeful Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, a declarat în urma unei şedinţe la care a participat directorul Cyberint, Anton Rog, că atacurile cibernetice reprezintă în prezent cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului. Şeful de comisie a atras atenţia asupra necesităţii urgentării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice.

Şeful comisiei susţine că Legea securităţi cibernetice trebuie să stabilească clar atribuţiile fiecărei entităţi din acest domeniu. „Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege”, a declarat Cristian Chirteş, la finalul unei şedinţe la care a participat directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Anton Rog.

„Readuc în atenţia tuturor avertismentele date de către SERI cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice în perioada următoare. SRI, prin Cyberint, a identificat vulnerabilităţi şi bineînţeles a făcut recomandări tuturor instituţiilor care au fost afectate de aceste atacuri şi nu numai”, a mai explicat Chirteş.

Potrivit şefului de comisie, nu este suficient ca serviciile de informaţii sau cele de securitate să-şi facă treaba, este necesar ca fiecare instituţie, companie de stat sau privată, persoanele fizice să-şi facă treaba. 

În cadrul şedinţei, o discuţie a fost şi despre cum factorul politic poate creşte nivelul de conştientizare şi de securitate în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, arătând totodată că lipsa unei culturi de securitate cibernetică este o mare problemă astăzi şi este nevoie de alocarea fondurilor necesare. 

"Aceşti hackeri sau entităţi statale sau non-statale pot cauza daune atât materiale, cât şi morale", a mai explicat Chirteş.