MENIU

Specialiștii au aflat ce înseamnă, de fapt, când te bâlbâi și spui altceva față de ce voiai

O cercetare care s-a întins pe aproape un secol a căutat să afle de ce oamenii se bâlbâie uneori sau fac lucruri pe care nu doreau să le facă. Cercetarea a început de la Freud, care avea o teorie cu privire la această problemă. 

Psihanalistul Sigmund Freud credea că nu este suficient să își întrebe pur și simplu pacienții ce gândesc. Teoria lui era că dorințele puteau fi observate din acele mici scăpări din vorbire. Mai târziu, ele au fost caracterizate drept parte din subconștient. 

Conform lui Freud, dacă într-o conversație spui din greșeală „sex" în loc de „sec", ar putea însemna că, fără să îți dai seama, îți reprimi această nevoie primară. Sigur, teoria lui n-a dus lipsă de critici. 

Ce înseamnă greșelile de vorbire

Mulți neurologi și lingviști din prezent consideră că Freud greșea. Dar această teorie ar putea sta în picioare. Un studiu din 1979 a folosit sexul și electroșocurile pentru a afla.

Cercetarea a folosit trei grupuri de bărbați heterosexuali. Două din aceste grupuri au fost întâmpinate de un profesor de vârsta a doua, pe când al treilea grup a fost condus într-o cameră cu o asistentă îmbrăcată provocator, cu o fustă foarte scurtă și o bluză aproape transparentă.

Toți au fost puși să citească o listă cu perechi de cuvinte în gând. Aceste perechi au fost create astfel încât să dea naștere la bâlbe. Din când în când, subiecții erau anunțați că a venit vremea să citească o astfel de pereche cu voce tare prin intermediul unui semnal audio.

Și aici vine marea surpriză. Bărbații care erau în prezența femeii îmbrăcate provocator au avut parte de mai multe scăpări cu tentă sexuală decât ceilalți. 

În fine, au mai fost surprize și în al treilea grup. Le-au fost puși electrozi pe degete și au fost anunțați că există o șansă de 70% să primească un șoc electric. Și de data aceasta, ei au spus exact ce aveau în minte. Cu acest demers, cercetătorii au descoperit că aceia dintre ei care aveau parte de cea mai multă furie carnală au avut parte de cele mai multe bâlbe cu tentă sexuală.

Așa că ai grijă ce spui, că te-ar putea da de gol. 

Sursa

Mai multe articole despre:
Freud ştiinţă psihic mental