MENIU

SpaceX. Mașina Tesla, a lui Elon Musk, a fost lansată în spațiu, dar soarta ei este sumbră

SpaceX a lansat în spațiu o mașină Tesla
Elon Musk

SpaceX a bifat încă un moment important în explorarea spaţiului - un succes pentru Elon Musk. Cea mai puternica rachetă din lume, Falcon Heavy, a decolat cu succes de la Cape Canaveral şi a lansat în spațiu încărcătura inedită. Este vorba de un automobil Tesla roşu având la bord un manechin botezat Starman. Maşina se află chiar acum în drum spre Marte, călătorie care va dura aproximativ şase luni. Există însă o problemă. 

SpaceX. Al treilea propulsor avea sa rateze aterizarea pe o barja plutitoare pe Oceanul Atlantic. Însă, pe ansamblu, lansarea a fost una de succes.

Automobilul Tesla, împreună cu Starman, intră pe o orbită eliptică în jurul Soarelui și se află acum în drum spre Marte. În imaginile prezentate de SpaceX, însoţite de melodia ''Space Oddity'' a regretatului David Bowie, se vede cum, pe bordul roadster-ului scrie "Don't Panic!/Nu intra in panica", o replica din cartea lui Douglas Adams "Ghidul autostopistului galactic".

Pentru compania lui Elon Musk, lansarea Falcon Heavy reprezinta un pas inainte pentru planurile companiei de a trimite oameni pe Marte. Nu doar că racheta va putea transporta de doua ori mai multa incarcatura pe orbită, dar va face acest lucru cu costuri mult mai mici.

Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă din lume în acest moment, şi a doua din istorie, după Saturn V, propulsorul folosit de NASA pentru misiunile Apollo, care au dus omenirea pe Lună. Puterea de propulsie a lui Falcon Heavy este echivalentă cu cea a 18 avioane Boeing 747 turate la maximum.

SpaceX. Mașina va fi distrusă de radiații

Probabil mai puțin importantă, ținând cont de reușita misiunii, este soarta pe termen lung a mașinii Tesla.

Mașina ar putea trece prea aproape de Marte și s-ar putea prăbuși pe Planeta Roșie, scrie LiveScience. Dacă scapă de această capcană, mașina va avea de înfruntat o foarte posibilă coliziune cu micrometeoriții.

Chiar dacă aceste coliziuni nu vor pulveriza mașina, un alt pericol este aproape.

Pe Pământ, câmpul magnetic și atmosfera ne protejează în mare parte de radiațiile solare și cosmice. În spațiu, mașina va fi expusă și dezintegrată într-un interval relativ scurt, poate un an, scrie Livescience, care îl citează pe William Carroll, un expert în chimie la Universitatea din Indiana.

În cele din urmă, din mașină va rămâne doar cadrul din aluminiu și câteva componente din metal sau sticlă.

SpaceX. Cine este Elon Musk

Elon Musk este un inginer, inventator, antreprenor, investitor și programator canadiano-american. Acesta A co-fondat Zip2 împreună cu fratele său Kimbal Musk (1995), a înființat X.com (1999) – companie precursor al PayPal, a înființat SpaceX (2002) și a co-fondat Tesla Motors (2003).

Miliardarul american Elon Musk este pe val. După ce a făcut avere în IT prin dezvoltarea şi vânzarea serviciului de plăţi online PayPal, Musk a pornit proiecte şi mai îndrăzneţe. Conduce mai multe companii pe care le-a fondat, cele mai importante fiind constructorul de maşini electrice Tesla Motors şi compania de transport spaţial SpaceX.

Inginer şi antreprenor, Musk înfiinţează şi dezvoltă companii care răspund unor probleme de mediu, sociale şi economice ale omenirii. Deşi lucrează între 80 şi 100 de ore pe săptămână, Musk are cinci copii şi este sursa de inspiraţie pen-tru personajul Tony Stark în seria de filme Iron Man.

 
Mai multe articole despre:
rachetă Tesla spaceX Elon Musk Falcon Heavy