MENIU

Cacealmaua independenței noastre energetice

În Marea Neagră au fost localizate zăcăminte imense de gaze și petrol. Un motiv pentru autorități de a vorbi insistent despre independența energetică a României. Asigurată de gigantul american Exxon. Care, de altfel a și concesionat cele mai multe perimetre. Ca să existe independență energetică, e necesar ca o bună parte din rezultatul exploatării să ajungă la noi. Sub formă de gaze și petrol, dacă vorbim de Exxon și sub formă de gaze doar, dacă vorbim de Chevron, care are în plan exploatarea zăcăminteleor terestre prin fracturare hidraulică. Ia să vedem în ce măsură vom beneficia de propriile resurse energetice.

Cel mai recent proiect de lege elaborat de Guvernul României și care urmează să fie adoptat în Parlament a stabilit nivelul viitoarelor redevențe. Ele sunt plasate între 3,5% și 13% din valoarea poducției. După cum se știe, valoarea producției este mult mai scăzută decât valoarea produselor comercializate. În realitate, deci, procentele sunt mult mai mici. Iar statul român va încasa doar niște bani. Cu care, dacă dorește independență energetică, nu are decât să-și cumpere de la americani o mică parte din propriile resurse. La prețul pieței, nu la prețul de extracție.

În plus, conform proiectului de act normativ care, după părerea mea, este cu dedicație, urmare a negocierilor la nivel înalt între București și Washington, este prevăzut un regim tip offshore pentru asemenea exploatări și se precizează că Chevron va fi compensat pentru plata unor eventuale impozite și taxe. Concluzia este că din procentele și așa foarte mici aplicate pe prețul de producție, se mai scad prin compensare și alte cheltuieli ale companiei Chevron.

Citiți continuarea pe corectnews.com...

Mai multe articole despre:
Marea Neagră Sorin Roşca Stănescu