MENIU

Sorin Oprescu a primit mită 1 milion de euro de la un singur denunțător

Oprescu catuse

Oprescu este acuzat că a aderat, în 2013, la un grup organizat din cadrul Primăriei București, edilul primind 10% din valoarea contractelor pe care operatorii economici le încheiau cu Primăria. În cazul său au existat patru denunțători, anunță Realitatea TV.

Primaria Capitalei a fost decapitată. Unul din polii de putere ai social-democraților, chiar dacă îl susținea din umbră, ar putea fi astfel scos de pe scena politică. Potrivit procurorilor, caracatița coruptiei din Primaria Capitalei era formată dintr-o adevărata rețea de funcționari care, conform DNA, le cerea 70% din profit firmelor care obțin contracte cu institutii din subordinea Primăriei. Unul din denunţătorii din dosarul lui Sorin Oprescu susţine că i-a dat mită acestuia un milion de euro, în perioada 2013- 2015, potrivit referatului procurorilor.

UPDATE 0.05. Sorin Oprescu a fost arestat pentru 30 de zile. Judecătorii au decis ca Oprescu să-şi petreacă următoarele 30 de zile în arest. Instanța a acceptat propunerea de arestare venită din partea procurorilor DNA.

UPDATE 23:55. Primarul Sorin Oprescu este în faţa judecătorilor. La ora 0:33 îi expiră ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, iar dacă judecătorii nu vor da o decizie privind arestarea preventivă, edilul este liber să plece.

Update 22:10 Mircea Constatinescu, directorul economic din cadrul Primăriei Generale Bucureşti, a fost reţinut pentru 24 de ore, de către procurorii DNA.

Update 20:30 Şefii de la Palatul Mogoşoaia au fost reţinuţi. Șefii Centrului Cultural ''Palatele Brâncovenești'', Florin Supeală și Ruxandra Petroi Avasiloae, au fost reținuți de procurorii Direcției naționale Anticorupție. Procurorii DNA au efectuat duminică percheziții domiciliare la trei instituții publice — Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în dosarul în care a fost reținut Sorin Oprescu.

Încă de la ora 19.00, Sorin Oprescu se află în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, urmând să afle dacă va fi arestat preventiv 30 de zile.

Update 18.00. Fostul şofer al lui Sorin Oprescu a fost reţinut. DNA a început urmărirea penală şi pe numele altor persoane.

UPDATE. La ora 19.00, Sorin Oprescu va fi prezentat în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit referatului DNA, între 2013-2015, Sorin Oprescu a primit mită aproape 1 milion de euro. Primarul primea banii în pungi de cadouri, iar de fiecare dată mulţumea celor care remiteau mita. Edilul nu voia, în schimb, să ştie din ce contracte provenea mita. Tranşele de bani erau între 20 000- 60 000 de euro, primarul primind nouă tranşe. Mai mult, pentru a fi sigur, Sorin Oprescu şi-a montat un aparat de bruiat telefonul mobil, se mai arată în referat. 

Sorin Oprescu a fost prins în flagrant când lua 25 de mii de euro mită. Doctorul, care a declarat de nenumarate ori, că el nu ia şpagă, va fi adus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare.

UPDATE ora 15.30 Sorin Oprescu a făcut declarații șocante cu doar câteva ore înainte de a fi reținut de către procurorii DNA, în cadrul unui interviu acordat unei jurnaliste.

„Doamnă, nu suntem toți neam de hoți și de derbedei”, spunea Sorin Oprescu înainte cu doar câteva ore de a lua mită 25.000 de euro. Primarul vorbea relaxat despre subalternii săi care fuseseră arestați pentru aceleași acuzații și se declara surprins de faptele lor.

UPDATE ora 15.00 Sorin Oprescu a fost adus la Arestul Poliţiei Capitalei cu o dubă a Jandarmeriei. La jumătatea distanţei dintre Ciolpani şi Bucureşti, edilul a fost transferat din duba Poliţiei Capitalei în duba Jandarmeriei. El nu a făcut nicio declaraţie.

UPDATE ora 14.20.  Sorin Oprescu a fost scos cu cătușele la mâini din locuința din Ciolpani și urcat în duba Poliției. Anchetatorii DNA au luat mai multe probe și cutii de documente din locuința edilului, după 8 ore de audieri.

Procurorii DNA efectuează duminică percheziții domiciliare la trei instituții publice — Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești

UPDATE ora 14.00 Mandatul edilului general al Capitalei, Sorin Oprescu, se suspendă automat dacă se decide arestarea preventivă, a declarat duminică viceprimarul Bucureștiului Cornel Pieptea.

Mandatul de primar al lui Oprescu se suspendă dacă se decide arestarea

UPDATE ora 13.00 Oprescu ar fi fost filmat de denunțător în timp ce ar fi primit banii drept mită, au declarat surse judiciare citate de Agerpres.

UPDATE ora 12.10. Surse judiciare au declarat pentru realitatea.net că o parte din mita de 25 000 de euro, circa 5.000 de euro, au fost inscripționați de procurorii DNA cu cuvântul ”mită". În cursul dimineții, avocatul lui Sorin Oprescu spunea că banii găsiți asupra primarului erau împrumutați de edil ca să își plătească niște taxe.

UPDATE ora 11,30. Mai mulți subordonați și apropiați ai primarului general Sorin Oprescu, reținut pentru luare de mită, au fost aduși duminică la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru audieri.

Primele imagini cu Sorin Oprescu, însoţit de MASCAȚI

Rând pe rând, la sediul DNA au ajuns mai multi subordonaţi ai primarului care făceau pare din reţea, potrivit Agerpres. Niciunul nu a vrut să comenteze acuzaţiile.

Unul dintre suspecţi este fostul şofer al edilului care în momentul de faţă lucreaza la administraţia penitenciarelor. Un altul ar fi directorul economic din primărie. Potrivit surselor, chiar fratele lui Sorin Oprescu a fost adus la audieri.

Procurorii DNA l-au reținut pe primarul Sorin Oprescu noaptea trecută, în apropierea case sale, în timp ce avea asupra sa 25 000 de euro, conform Realitatea TV.  Edilul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă. În cursul acestei dimineți, DNA efectuează percheziții la casele primarului. Potrivit Realitatea TV, Oprescu a preferat să folosească dreptul la tăcere, refuzând să dea declarații în fața procurorilor. 

Oprescu reținut. Surse: DNA și SRI au blocat tunuri de zeci de milioane de euro la PMB

În comunicatul DNA se menționează că Sorin Oprescu a fost reținut de DNA, noaptea trecută, în jurul orei 0:33:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, se arată în document.

Potrivit procurorilor DNA, Oprescu a aderat încă din 2013 la un grup bine organizat din cadrul administrației locale din Municipiului București, care stabliea ca operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București. Sorin Oprescu primea 10% din valoarea contractului.

Rareș Bogdan: "Oprescu era unul din marii corupți ai țării. Se credea atotputernic"

”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea”, notează procurorii.

Ce avere are Oprescu. Mai multe case, terenuri, obiecte de artă și de cult

Anchetatorii au detaliat modul de distribuire a șpăgii în cadrul Primăriei, și se menționează că pe 5.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători:

”Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”, argumentează DNA, în document.

Procurorii DNA notează că au beneficiat și de sprijnul SRI în cadul anchetei, iar Oprescu va fi prezentat cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile:

”În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 

Inculpatului Oprescu Sorin Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicat.  

În ultimul an, au intrat în vizorul DNA, consilierul personal al primarului, dar şi un director din Primăria Capitalei, scrie Mediafax.

În 26 iunie, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis în judecată, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunţător în cauză), promiţând că va interveni la funcţionari din aparatul administrativ al edilului şi la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei.

După primirea celor 179.000 de euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective, Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, în timp ce primea alţi 25.000 de euro, din diferenţa de 51.000 de euro de la suma pretinsă.

Pe 19 decembrie 2014, şeful Direcţiei generale de infrastructură şi servicii publice (DGISP) din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că administra firme şi că a primit bani şi bunuri pentru a acorda contracte ale municipalităţii.

Printre altele, Dumitru este acuzat că, în perioada 2009 - 2014, în calitate de director general în cadrul DGISP, preşedinte al comisiilor de evaluare şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a pretins şi primit, de la o societate comercială, foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparaţii/renovare/instalaţii, materialele necesare şi obiecte electrocasnice pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii, derularea în bune condiţii a contractelor şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeaşi calitate, Dumitru, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul "Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa" a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA.

Solomon Wigler şi Mădălin Dumitru au fost suspendaţi din funcţie.