MENIU

Sorin Grindeanu spune că NU pot fi repatriați toți românii blocați de Blue Air: „Să găsească alte variante de a veni” - Exemplul Lufthansa

Sorin Grindeanu, vicepremier și ministrul Transporturilor

Sorin Grindeanu anunță că nu este posibilă repatrierea tuturor românilor care nu pot ajunge în țară după anularea curselor de la Blue Air. Ministrul Transporturilor le transmite acestora să caute și alte variante de a reveni în România. Pentru a-și susține mesajul, Sorin Grindeanu spune că, de exemplu, cancelarul german nu a intervenit pentru repatrierea germanilor după suspendarea curselor Lufthansa.  

Vicepremierul Sorin Grindeanu le recomandă clienților români blocați în alte țări după anularea curselor Blue Air „să încerce să găsească și alte variante de a veni înspre casă". Ministrul Transporturilor susține că este imposibilă repatrierea tuturor românilor cu TAROM, pentru că nu poate efectua toate zborurile anulate de Blue Air.

„Îi îndemn pe toţi cei care sunt păgubiţi de către Blue Air să depună cereri de despăgubire, conform regulamentelor europene şi aşa cum se practică. Să încerce să găsească și alte variante de a veni înspre casă, pentru că nu tot timpul putem găsi sau TAROM-ul să poată găsi echipaj, avion sau înţelegere în aeroporturile respective. Dar să depună cereri de despăgubire, să primească banii înapoi şi să îşi găsească şi rută alternativă de întoarcere acasă.

Asta nu inseamnă că nu trebuie văzut de ce o companie care a primit in jur de 300 de milioane de lei in 2020, ca ajutor de stat si trebuia sa inceapa sa ramburseze, din august 2021", a afirmat ministrul Transporturilor. 

„Să știți că nu este simplu. Vorbim tot de o companie - TAROM, care trebuie sa-si respecte orarul curselor sale si cu resurse limitate si, peste, sa incerce sa gaseasca echipaje, avioane, intelegere in aeroporturile unde trebuie sa ajunga, să le permită să aterizeze și să decoleze. (...) De aceea le-am si multumit, și le mai multumesc o data, ca au reusit sa faca acest efort”, a adăugat Sorin Grindeanu. 

Totodată, ministrul Transporturilor face o paralelă între situația suspendării curselor de la Blue Air cu cea de la Lufthansa și intervenția statului pentru a ajuta călătorii. Sorin Grindeanu spune că în cazul suspendării celor 800 de zboruri de la Lufthansa, cancelarul german nu a intervenit în situația călătorilor. 

„Faptul că românii s-au aflat peste noapte într-o situație dificilă urmare a unei decizii discutabile a managementului Blue Air ne-a facut ca ieri, in Guvern, prim-ministrul, Ministerul Transporturilor să alocăm 5 milioane si cu TAROM-ul, care să incerce să aducă românii din diverse destinatii. 

Să știți că Lufthansa, cred că e una din cele mai mari companii din lume, a anulat săptămana trecută 800 de zboruri. N-a venit cancelarul Olaf Scholz să facă diverse lucruri. Sunt niște regulamente. Eu am pățit de foarte multe ori sa am o anumită cursă, care s-a anulat. Incerc sa-mi recuperez banii de la compania respectivă și să găsesc alt transportator care să asigure zborul meu”, a mai declarat Sorin Grindeanu, în conferința de presă susținută joi la Turnu Măgurele. 



Ministrul Transporturilor a mai anunțat că TAROM a efectuat, miercuri, o cursă spre Tel Aviv, iar în cursul zilei de joi una către insula Creta din Grecia.