MENIU

Sorin Cîmpeanu: „Lucrările la Evaluarea Națională vor fi corectate electronic, începând de anul viitor”

Ministrul Educației - Sorin Câmpeanu

Sorin Cîmpeanu - ministrul Educației spune că, în România, peste un an, ar putea fi posibilă corectarea electronică a lucrărilor de la examenele importante. 

„Există deja un pilot și sunt colegi cu inițiativă, nu este o inițiativă instituționalizată a ministerului, ci o serie de colegi care au demarat la nivelul evaluării pentru clasa a VI-a acest proiect pilot. Evaluări la matematică sau științe, cărora să le fie alocat câte un cod pentru fiecare item și să fie culese rezultatele pe fiecare item în așa fel încât ai o imagine mult mai clară asupra a ceea ce nu a mers și ce a mers bine, pentru a putea vedea ce trebuie să faci pe viitor. 

Itemii au competențe corespondente. În momentul în care, analizând fiecare item în parte, vezi că elevii sunt deficitari pe acele competențe, știi că trebuie să te concentrezi mai departe pe procesul de îmbunătățire a predării tocmai pe acele competențe. Asta s-a făcut la clasa a VI-a. Îmi doresc ca la anul să se facă și la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și la Evaluarea Națională. 

Dacă tot am introdus acest sistem apropiat de Bologna, cu acest barem fragmentat în care se punctează fiecare răspuns bun sau greșit din partea elevilor, următorul pas ar fi colectarea informatizată la nivel de item”, a declarat Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, joi seara, la un post TV.

„Asta presupune să existe un scanner în fiecare clasă. Nu scannerul mă îngrijorează pe mine. M-au întrebat dacă știu câte săli de examen sunt. Da, știu, sunt 3850 de centre de examen, cu o medie de 33 de elevi. Șapte mii de săli, în 3850 de centre de examen, cu 150 de euro un scanner, asta înseamnă un milion de euro. Știți cât avem în PNRR pentru digitalizare? Un miliard trei sute cincizeci de milioane. Iar asta e un milion de euro. Mă rog, nu asta este problema. Problema este să existe în fiecare școală un profesor competent care să poată să atribuie acel cod lucrării și mai departe să știe să scaneze. Iar profesorii corectori vor putea să corecteze în online, fără să se mai cunoască între ei. Elimini de tot subiectivismul. În momentul în care ai diferențe mai mari de jumătate de punct, e foarte simplu, softul semnalează că trebuie să intre alți 2 corectori, pentru că între primul și al doilea au fost diferențe mai mari de jumătate de punct. Dar e greu să ai diferențe mai mari de jumătate de punct dacă faci digital corectarea”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul vrea ca acest sistem să fie făcut într-un an.

„Am dreptul să fiu optimist”, a spus el.

Mai multe articole despre:
sorin cimpeanu lucrari online