MENIU

Sorin Cîmpeanu, dat în judecată pentru bursele de transport. Elevii și Avocatul Poporului, alianță în instanță

Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a fost dat în judecată de o elevă din Agigea. Tânăra care învață la un liceu din orașul Constanța vrea ca Ordinul prin care s-a retras acordarea burselor de transport să fie anulat. Fata spune ca hotărârea îi va afecta pe elevii navetiști, iar mulți dintre ei vor renunța la școală, din lipsă de resurse. 

Ioana Stamate, vicepreședinta Asociației Elevilor din Constanța, este eleva care a decis să militeze pentru colegii ei din toată țara cărora le-a fost luat ajutorul de transport. 

Tânăra a luat situația în mâini și este dispusă să meargă până în pânzele albe pentru a recupera dreptul elevilor navetiști de a beneficia de bursa de transport.

"Fac zilnic naveta din Agigea catre un liceu din Constanta. Odata cu ordinul care reglementeaza taierea burselor, am initiat o actiune in anulare cu ajutorul Avocatului Poporului impotriva ordinului de ministru deci implicit importiva ministrului Educatiei Sorin Cimpeanu pentru a anula ordinul de ministru care taie bursele", spune Ioana Stamate.

De partea cealaltă, președinta asociației spune că problema este mult mai veche și se revoltă cu privire la felul în care a fost luată decizia de către Ministerul Educației.

"Problema transportului elevilor este una constanta, care se gaseste inca din 2013. Aceasta bursa a fost taiata anul acesta in mod ilegal, fara respectarea prevederilor legale cu privire la respectarea de acte normative", spune Ariana Duduna, președinte Asociației Elevilor Constanța.

Toate acestea, în timp ce restul elevilor se bazează pe inițiativa Alexandrei și își doresc ca ministerul să considere varianta gratuității transportului pentru școlarii în situații dificile.

"Nu-mi doresc nicio sursa forfetara, nu-mi doresc acordarea altor burse, imi doresc doar ca transportul sa fie gratuit pentru a putea sa ma deplasez din localitatea de domiciliu la liceu", spune Alexandra Mândranu, membra Asociația Elevilor Constanța.

În medie, copiii care fac naveta plătesc pe transport între 300 și 1200 de lei pe lună pentru a ajunge la școală. Iar odată ce Ministerul Educației a oprit acordarea burselor de transport, există temeri cu privire la faptul că elevii care provin din medii vulnerabile vor renunța la studii. 

Mai multe articole despre:
sorin cimpeanu burse elevi burse transport elevi