MENIU

SONDAJ: Cât de mult se tem românii de valul de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa

Peste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, arată un sondaj realizat recent de IRES.

83% dintre persoanele participante la studiu au declarat că au auzit despre criza imigranţilor de la graniţele Uniunii Europene, iar 70% dintre respondenţi au afirmat că au multă şi foarte multă încredere în capacitatea armatei de a gestiona o eventuală criză a imigranţilor.

În opinia respondenţilor, principalele motive care au generat exodul imigranţilor din ţările de origine sunt războiul (51%) şi sărăcia (41%), în timp ce principali responsabili pentru criza existentă sunt indicaţi următorii: guvernele din ţările de origine (67%), gruparea teroristă  Statul Islamic (ISIS) (54%), dar şi SUA (36%), Uniunea Europeană (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%).

Potrivit datelor, mai mult de jumătate dintre români - 57% - apreciază drept mic şi foarte mic riscul ca România sa fie expusă unei invazii a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare şi foarte mare.

Sondajul mai arată că peste o treime dintre participanţii la studiu  – 35% - evaluează România ca fiind „foarte slab pregătită” pentru a face faţă unei crize a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, un procent simular – 38% - o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% -  cred că ţara noastră este pregătită să facă faţă unei asfel de crize.

Pe de altă parte, dintre instituţiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranţilor, respondenţii creditează Armata cu cea mai ridicată încredere – 70%- , urmată de Jandarmerie (58%), serviciile de informaţii (51%), organizaţiile umanitare (50%), Poliţia de Frontieră (49%), Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (39%), autorităţile locale (27%). Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în această listă predefinită de instituţii, se află Guvernul în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenţi declară că au mare şi foarte mare încredere.

Mai mult de unul din doi români -58% - crede că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă.

În schimb, românii sunt indecişi atunci când trebuie să îşi exprime opinia legată de primirea refugiaţilor în România. 65% dintre respondenţi sunt de acord total sau parţial ca România să primească  un anumit număr de imigranţi în calitate de membru UE. Însă atunci când sunt întrebaţi de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor,  procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

Studiul referitor la percepţia românilor la criza imigraţiei a fost realizat în perioada 28 — 31 august, pe un eşantion de 1.482 indivizi cu vârsta minimă de 18 ani.