MENIU

Şocant! Ambalajul de la pizza poate duce la pierderea sarcinii

<p>Alimente nocive pentru sănătatea şi frumuseţea pielii</p>

Pericolele pentru sănătate sunt la tot pasul. Nimeni nu îşi imagina ce efecte nocive poate avea o banală cutie de pizza, şi totuşi...

Substanţele chimice din produsele de fiecare zi, cum ar fi ambalajele pentru mâncare sau pelerinele de ploaie, pot creşte de până la 16 ori riscul pierderii sarcinii în cazul femeilor însărcinate, se arată într-un studiu al cercetătorilor danezi.

Un raport al oamenilor de ştiinţă de la University of Southern Denmark a arătat că chimicalele de uz cotidian pot creşte semnificativ pericolul unui avort, scrie TheLocal.dk.

Cercetătorii au analizat 392 de femei însărcinate, printre care şi 56 de femei care au trecut printr-o pierdere de sarcină nedorită. Savanţii danezi au observat că femeile care au ajuns la avort spontan aveau un nivel mai ridicat de substanţe chimice din categoria PFAS (polyflourinated alcylated substances), cu efecte de dezechilibru la nivelul sistemului endocrin.

Chimicalele PFAS se găsesc în obiecte banale, cum ar fi cutiile de pizza, obiecte de mobilă, pelerina de ploaie etc. Potrivit lui Claus Jorgensen de la asociaţia de protecţie a consumatorilor Forbrugerrådet Tænk Kemi, chimicalele din ambalajele cu  care se împachetează mâncarea sunt cele mai periculoase.

"Pachetele şi cutiile în care ni se livrează mâncarea sunt tratate cu substanţe din categoria fluorului pentru a rezista la apă şi grăsimi. E şi cazul cutiei de pizza sau a cornetului de popcorn", a explicat Jorgensen.