MENIU

Slujbă de pomenire la trei ani de la moartea Regelui Mihai I, la Castelul Săvârșin, fără public

Regele Mihai I Foto: Facebook.com/Familia Regală a României

Casa Regală anunță că sâmbătă, 5 decembrie, are loc o slujbă de pomenire la trei ani de la moartea Regelui Mihai I. Slujba are loc, la prânz, la Castelul Săvârșin, și nu la Curtea de Argeș, unde a fost înhumat, din cauza epidemiei de coronavirus. 

 

La trei ani de la trecerea în neființă, o slujbă religioasă a Regelui Mihai va avea loc în curtea Castelului de la Săvârșin, nu la mormântul din Necropola Regală de la Curtea de Argeș, din cauza pandemiei, a anunțat Casa Regală.

Slujba va fi oficiată în aer liber de parohul bisericii ortodoxe din Săvârșin, fără prezența publicului.

„Familia Regală şi-ar fi dorit să-l pomenească pe Regele Mihai la mormântul din Necropola Regală de la Curtea de Argeş. Din păcate, în împrejurările actuale, parastasul la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, în prezenţa Familiei Regale, nu va avea loc. În aceste momente îngrijorătoare pentru noi toţi, avem nevoie să dăm dovadă de grijă faţă de semenii noştri. Deşi suntem tulburaţi după aproape un an de la declanşarea pandemiei, trebuie să fim responsabili şi să continuăm să respectăm regulile autorităţilor pentru a avea sărbători de Crăciun mai sigure şi liniştite. Cu calm şi raţiune, putem dovedi că suntem o forţă capabilă să învingă!”, a transmis Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu se află la Săvârşin în această perioadă şi vor participa, în Satul Regal, la un parastas închinat Regelui Mihai, sâmbătă, 5 decembrie, la ora 12,00.

Slujba de pomenire va fi oficiată în aer liber, la Castelul de la Săvârşin, de parohul bisericii ortodoxe din localitate, părintele Călin Mădăluţă, fără prezenţa publicului, mai precizează Casa Regală. 

Regele Mihai I a murit la 5 decembrie 2017, la locuinţa sa din Aubonne, în Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

Cu un an înainte de moartea sa, în 2016, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.

La moartea sa a fost decretat doliu național pentru trei zile, iar imaginile impresionante cu miile de oameni care au venit să-și ia rămas bun de la regele Mihai I la Palatul Regal au făcut înconjurul întregii lumi.

Regele Mihai I a fost adus în țară pe 13 decembrie 2017 și înmormântat alături de Regina Ana în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeș, trei zile mai târziu, pe 16 decembrie 2017.

Regina Ana s-a stins din viață cu un an înainte, la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul Morges din Elveția. După ce a fost adus în țară pe 9 august, Trupul neînsuflețit al reginei Ana a fost adus în țară pe 9 august și așezat, până pe 10 august, în Holul de Onoare al Castelului Peleș. A fost apoi transportat în Capitală, la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde a rămas până pe 13 august, când a avut loc ceremonia înmormântării la Curtea de Argeș.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară pe 13 decembrie 2017, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin faţa catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

Cortegiul funerar a pornit apoi în procesiune până la Catedrala Patriarhală unde a avut loc slujba de înmormântare oficiată de PF Părinte Daniel, patriarhul BOR. Cortegiul a continuat procesiunea până la Gara Băneasa, de unde a plecat Trenul Regal către Curtea de Argeș, unde a fost ținută slujba de îngropare, în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş, apoi ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. 

Mihai I a devenit rege la şase ani, însă pentru scurt timp. A urcat din nou pe tron la vârsta majoratului, dar nici atunci nu a stat prea mult pentru că au venit la putere comuniştii. 

Fiu al regelui Carol al II-lea (1930-1940) și al reginei Elena, principesă a Greciei, Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia pe 25 octombrie 1921. Mihai I a devenit rege al României, la numai șase ani, după decesul regelui Ferdinand (12/24 august 1865-20 iulie 1927), bunicul său, în condițiile în care prințul Carol, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune. Doar pentru trei ani, când revine tatăl său pe tron. După abdicarea acestuia în timpul războiului, Mihai devenea rege la aproape 19 ani, pe 6 septembrie 1940. Rămas singur în fața comuniștilor, a abdicat forțat de guvernul Petru Groza, în decembrie 1947, când a pornit într-un lung exil, stabilindu-se în final în Elveția. Revenirea oficială în țară a fost în primăvara anului 1992, de Paște, după ce în decembrie 1990 a fost întors la aeroport de regimul Ion Iliescu. A venit în vizită privată, în perioada 25-27 aprilie 1992, la invitația Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, pentru a petrece sărbătorile de Paște. Însoțit de regina Ana și de nepotul de șapte ani Nicolae, a fost întâmpinat cu căldură de sute de mii de oameni.