MENIU

Slovacia impune carantina parțială și începe testarea gratuită

Carantină parțială în Slovacia

Guvernul din Slovacia a anunțat înăsprirea restricțiilor pentru combaterea transmiterii coronavirusului. Majoritatea școlilor se vor închide, iar populației i s-a recomandat să iasă din case doar pentru deplasările esențiale. Carantina parțială va fi în vigoare din 24 octombrie, o săptămână. În paralel, autoritățile vor începe testarea gratuită. 

Premierul Igor Matovic a atras atenția că noile restricții sunt ultima cale pentru a evita un lockdown total. ”Valul de epidemie care a sosit este de 100 de ori mai mare decât primul”, a transmis Șeful guvernului. 

Majoritatea şcolilor se vor închide o lună, începând de luni. Populaţiei i s-a recomandat să părăsească locuințele doar pentru a merge la serviciu, pentru cumpărături esenţiale sau pentru plimbări în natură. Noile restricții se adaugă celor deja în vigoare. Restaurantele și cafenele nu mai pot servi în spații închise, teatrele, psicinele și sălile de fitness fiind închise.

În patru districte, afectate mai grav de epidemie, se vor aplica reguli de izolare şi mai aspre.

Premierul a anunțat și că guvernul va lansa testarea gratuită la nivel național. Primele două campanii de testare vor avea loc în următoarele două weekenduri. Pentru a stimula participarea cetățenilor la testare, autoritățile au decis ca cei cu rezultat negativ să fie exceptați de la unele restricții. După prima săptămână de carantină parțială, cei care nu pot prezenta un rezultat negativ vor fi supuşi unui lockdown şi mai strict, în timp ce persoanelor cu test negativ li se va permite aceeaşi libertate de mişcare ca în săptămâna iniţială. Autoritățile au cumpărat în acest scop 13 milioane de teste antigen. Acestea sunt mai rapide decât cele standard RT-PCR, dar mai puţin precise, notează Agerpres. 

Slovacia, țară cu 5,5 milioane de locuitori, a raportat, vineri, 37.911 cazuri de Covid-19, cu 2.581 mai multe față de ziua precedentă, și 134 de decese.