MENIU

Tensiunile dintre Israel și Turcia au ajuns într-un punct critic. Israelul și-a retras toți diplomații din cauza preocupărilor pentru siguranța lor

Israelul și-a retras toți diplomații din Turcia din cauza preocupărilor pentru securitatea lor Foto: Profimedia

Israelul și-a retras toți diplomații din Turcia din cauza temerilor privind securitatea acestora. 

Conform informațiilor oferite de doi oficiali turci, citați de Times of Israel, această măsură radicală a Israelului vine după proteste ample în fața misiunilor diplomatice israeliene din Turcia, care au izbucnit în urma exploziei unui spital din Gaza.

Oficialii spun că diplomații, inclusiv ambasadorul Irit Lillian, au părăsit deja Turcia. Sursele au instat să sublinieze faptul că diplomații au luat această decizie strict din cauza problemelor de siguranță și că retragerea lor nu a fost una politică.

Război Israel-Hamas. Noi BOMBARDAMENTE în Gaza - Alarmele sună din nou

Potrivit rapoartelor presei ebraice, diplomații israelieni din Iordania, Maroc și Bahrain au ridicat, la rândul lor, preocupări similare.

Marți, Consiliul Național de Securitate (NSC) i-a îndemnat pe israelieni să părăsească imediat Turcia și Maroc.  Au fost invocate temeri că turiștii israelieni vor fi ținta unor atacuri pe fondul războiului Hamas-Israel. Pe lângă Turcia, avertismentul israelienilor este valabil și pentru conaționalii aflați în Maroc.

NSC a spus că ridică alerta pentru Turcia la nivelul 4 și a făcut apel la toți israelienii aflați în această țară să plece cât mai curând posibil. În ceea ce privește Marocul, alerta este încadrată la gradul 2.

Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de călătorie cu „precauție la nivel mondial" - Potențial de atacuri teroriste