MENIU

Sindicalistul Liviu Luca a fost reținut! Este acuzat de delapidare cu consecințe deosebit de grave

Sindicalistul Liviu Luca a fost reținut de procurorii DIICOT Ploiești, după ce acesta a fost adus la audieri luni, 22 februarie, în urma perchezițiilor efectuate de oamenii legii într-un dosar de spălare de bani și instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave.

UPDATE 22.05: Sindicalistul Livu Luca a fost reținut luni, 22 februarie, pentru 24 de ore de procurorii DIICOT. Acesta este acuzat că, alături de alte persoane, a prejudiciat Petrom Servic cu 15 milioane de lei.

Potrivit primelor informaţii, Liviu Luca și alte persoane au constituit o grupare care, în perioada 2005-2009, a prejudiciat PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) cu peste 15 milioane lei.

 Care sunt acuzaţiile

Astfel, existau date şi indicii că în perioada anilor 2005-2009, membrii grupului infracţional organizat, au prejudiciat SC PSV COMPANY SA, cu suma de 15.591.262 lei, prin decontarea unor lucrări ce figurau ca fiind efectuate la sediul SC PSV COMPANY SA (fostă PETROMSERVICE) din Bucureşti, str. General C. Budişteanu, lucrări care însă în realitate erau executate pentru imobilul aparţinând lui Luca Liviu, situat în com. Păuleşti, jud. Prahova, potrivit Realitatea Tv.

Aceste lucrări au fost efectuate de către societatea comercială SC EDIL CONST SA. 

În fapt, în perioada anilor 2005 - 2009, suspectul LUCA LIVIU a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), având drept scop folosirea utilizarea sumele de bani provenite din însuşirea frauduloasă , să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat la Păuleşti, jud. Prahova, al cărui adevărat beneficiar a fost.

S-a folosit de fonduri în interes personal

Astfel, acesta a creat o adevărată structură, subordonând practic SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), intereselor sale personale, folosindu-se nu numai de fondurile SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), ci şi de oamenii care erau angajaţi la această societate, care în realitate au lucrat pentru construcţia imobilului său. 

Au fost angrenate în această activitate diferite societăţi comerciale, respectiv de construcţii, de arhitectură, de instalaţii audio-video, specialişti din diferite domenii, întrucât s-au făcut memorii tehnice, evaluări imobiliare, proiecte, verificări, din punct de vedere al rezistenţei clădirilor la risc seismic, al instalaţiilor electrice, termice, sanitare, sistematizare verticală, al alimentării cu apă.

În perioada 21.07.2005-06.03.2009 SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA) a plătit în mod nelegal către SC EDILCONST SA suma de 14.589.389,82 lei, ce cuprind lucrări de construcţii executate la „Ansamblu sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA - Păuleşti”, adevăratul beneficiar al construcţiei fiind suspectul LUCA LIVIU.

Două condamnări la închisoare cu executare. Sentinţe nu sunt definitive

Reamintim că în noiembrie 2015, celebrul sindicalist Liviu Luca a fost găsit vinovat de două fapte de corupţie şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru rolul jucat în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia. El mai are o condamnare, în dosarul „Petromservice”, de 6 ani cu executare. Ambele sentinţe nu sunt definitive, scrie Adevarul.

Sindicalistul Liviu Luca a fost găsit vinovat de „folosire a autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite” şi de „fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracţiune asimilată celor de corupţie”.

Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea acestuia la trei ani în regim de detenţie. Instanţa a decis ca timp de doi ani după executarea pedepsei să-i interzică dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie într-un sindicat. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Alţi doi afacerişti implicaţi în aceat caz, au primit condamnări în detenţie: Florin Dumitrescu- 2 ani şi Neculai Miron- 2 ani şi 6 luni. Instanţa a constatat că firma păgubită, societăţile Sind Tour Trading SRL (unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar), administrată de Tour Mirinvest Timişoara, nu s-a constituit parte civilă în această cauză.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului DNA, În cursul anului 2011, Liviu Luca a acţionat în aşa fel încât, folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile Sind Tour Trading SRL (unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar) şi Tour Mirinvest SRL Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate ar fi obţinut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componenţa Grup Mir (inclusiv Tour Mirinvest ) înregistraseră pierderi considerabile. Procurorii arătau că societatea Sind Tour Trading SRL este o societate comercială în care CNSLR Frăţia deţine 95% din capitalul social şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.

Mai multe articole despre:
DNA măsuri percheziţii om de afaceri