MENIU

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Minunile făcute de Sfânta Cuvioasă Parescheva. Se spune că dacă...

<p>SF&Acirc;NTA PARASCHEVA 2016. Minunile făcute de Sf&acirc;nta Cuvioasă Parescheva. Se spune că dacă...</p>
<p>SĂRBĂTOARE MARE! Ce nu ai voie să faci de Sf&acirc;nta Cuvioasă Parascheva. E mare PĂCAT!</p>

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Sfânta Parascheva de la Iași se bucură la noi în țară de un cult deosebit și este extrem de apreciată de credincioși pentru minunile sale. Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru români. În zilele de sărbătoare, în zilele de post și în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, credincioșii se adună la racla Sfintei, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care au fost scoase, în noaptea de duminică spre luni, din incinta Catedralei Mitropolitane, sub supravegherea a mii de poliţişti şi jandarmi.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Moaştele Cuvioase Parascheva au fost depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult. Aproape o mie de poliţişti vor asigura ordinea publică.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Reprezentanţii Poliţiei au anunţat că până pe 16 octombrie, sute de angajaţi se vor afla pe străzile Iaşiului, pentru a asigura ordinea publică, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, transmite corespondentul.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, în acest an, vor fi aduse moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, care vor fi însoţite de Înaltpreasfinţitul Atanasie, Mitropolit de Limasol şi Ierodiaconul Siluan de la Mănăstirea Sfântului Neofit din Cipru.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. "Cu cât ne apropiem de sărbătoarea de 14 octombrie, sărbătoarea prin excelenţă a Sfintei Cuvioase Parascheva, alaiul de pelerini creşte, ieşenii vin să se aşeze pentru o clipă în faţa sfintei, pentru că ştiu că peste câteva zile pelerini din ţară sau din afara ei vin în număr mare şi vor să le ofere acestora privilegiul, în primul rând, de a sta de vorbă cu sfânta. Pe zi ce trece, credincioşii vin tot mai mult la sfânta, presimt că în sfânta raclă cineva viu le vede durerea, le înţelege strigătul, pentru că nu găsim nicio altă raţiune pentru care de-a lungul întregului an, dar în mod special în zilele de mijloc de octombrie, sute de mii de pelerini se îndreaptă spre Iaşi, pentru o clipă binecuvântată petrecută în faţa raclei cu sfintele moaşte. Catedrala Sfintei Mitropolii se află în pregătire pentru a fi gazdă bună oaspeţilor care ne vor călca pragul în aceste zile", a declarat Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Incidente la moaştele Sf. Parascheva. Racla cu moaștele sfintei, scoasă din Catedrală

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Pe 14 octombrie sunt aşteptaţi la Iaşi ierarhi din Grecia, Bulgaria, Albania şi Siria. În 2014 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou" din Bucureşti, iar în anul 2015 au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. Sfânta Parascheva poarta şi un blestem, ce datează din 1641

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. Puţini dintre pelerinii care vin la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva ştiu că veşmintele sale poartă o broderie specială. Preoţii spun că moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Însă şi mai puţini creştini ştiu că Sfânta Parascheva poarta şi un blestem, ce datează din 1641.

SFÂNTA PARASCHEVA. Hainele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze, spun preoţii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

SFÂNTA PARASCHEVA. Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.

„Începe binecuvântarea care se dă de către eclestiar şi apoi acatistul Sf Parascheva rostindu-se şi noi toţi preoţii dăm răspunsul: Bucură-te Sf. Parascheva mult folositoare şi în această vreme se schimbă veşmântul sfintei Parascheva”, spune protosinghel Valerian Radu.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Preoţii spun că Sfânta Parascheva mai poartă nişte veşminte care nu se dau jos niciodată. Acestea au un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: „blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Minunile Sfântei Cuvioase Parascheva

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA.Sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români, sute de mii de credincioşi venind să se închine la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare“. Cei care ajung la „Cuvioasa“ - aşa cum o numesc prietenii ei - o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii. Iar Sfânta îl ascultă pe fiecare în parte şi nu întârzie să le vină în ajutor celor ce îşi pun speranţa în puterea ei şi o roagă cu credinţă. Minunile Cuvioasei sunt nenumărate. Multe sunt cunoscute din povestirile celor care le-au primit, dar multe au rămas în taina celor care le-au trăit, scrie ziarullumina.ro.

Sfânta Parascheva de la Iaşi se bucură în ţară de un cult deosebit, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016.În fiecare zi, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, de dimineaţă până seara târziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credincioşi de toate vârstele şi din toate locurile, veniţi la rugăciune. În mod deosebit, în sărbători, în posturi şi în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, vin mulţi credincioşi şi se închină la raclă cu credinţă, aducând flori, daruri şi îmbrăcăminte, pe care le ating de racla ei, pentru a primi ajutor, sănătate şi binecuvântare.

SFÂNTA PARASCHEVA. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Pentru că Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei. Şi în zilele noastre, Cuvioasa nu conteneşte a face minuni pentru cei care cu credinţă aleargă la ea, nu numai în Epivata, unde casa părintească a fost transformată în biserică închinată ei, şi în Catedrala mitropolitană de la Iaşi, ci în toată lumea. Vă prezentăm în continuare câteva dintre minunile săvârşite de Cuvioasa Parascheva, povestite de credincioşi în scrisorile trimise preoţilor slujitori de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, consemnate în „Patericul românesc“ sau în cartea „Suferinţele mamei Blondina, o martiră a Siberiei“.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Un inginer bolnav de plămâni a fost internat în spital pentru operaţie. În acest timp, mama sa a mers la moaştele Cuvioasei Parascheva, cerându-i sănătate pentru fiul ei. Timp de două săptămâni, doctorii au tot amânat operaţia. Şi observând că leziunile pulmonare s-au vindecat în chip miraculos, i-au spus bolnavului că nu mai este nevoie să fie operat şi să se întoarcă acasă, pentru că „este cineva care se roagă lui Dumnezeu pentru dumneavoastră!“.

Într-o zi, o femeie de 40 de ani a intrat în Sfânta Mitropolie, alergând prin biserică şi plângând în hohote. Un preot slujitor care se afla atunci în biserică a întrebat-o ce are. Aceasta i-a spus că a făcut sinuzită, dar, neavând timp să se trateze, s-a pomenit cu dureri grozave de cap şi apoi i s-a umflat tot capul. Mergând în cele din urmă la medic, acesta i-a spus că tot creierul este acoperit cu puroi şi că trebuie să-i facă operaţie foarte grea, dar că ea nu va rezista la această operaţie, şi de aceea să aştepte moartea.

SFÂNTA PARASCHEVA. Preotul a întrebat-o dacă crede în Dumnezeu, iar ea a spus că da, dar la biserică vine rar, având serviciu, copii şi sărăcie mare. Atunci, el i-a făcut pomelnic şi a dus-o la Cuvioasa, unde s-a închinat. Preotul povesteşte că peste trei luni a întâlnit-o pe stradă, sănătoasă şi voioasă. Femeia i-a spus atunci slujitorului Domnului că „la vreo trei săptămâni după ce am dat pomelnicul, a început să-mi curgă puroi din nas şi a curs mult timp. S-a scurs toată infecţia de pe creier şi m-am făcut sănătoasă“.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Unui copil de trei ani şi jumătate i s-a oprit brusc graiul. Atunci mama a luat copilul în braţe şi a venit să ceară ajutorul Sfintei Parascheva. Pe când se ruga ea cu lacrimi, deodată copilul a strigat: „Mamă, mamă! Aici este Doamne, Doamne!“. Mulţumind din inimă Preacuvioasei Parascheva, mama s-a întors acasă cu copilul sănătos.

Un preot din Ardeal povesteşte că era bolnav de plămâni şi făcând foarte multe injecţii cu antibiotice, a simţit că începe să orbească. Când s-a dus la doctor, acesta i-a confirmat nenorocirea. Imediat, preotul s-a urcat în tren şi a venit la Iaşi. Era ora 22:00. Catedrala era închisă. Atunci a stat în genunchi, afară, lângă peretele unde erau moaştele Sfintei Parascheva, s-a rugat câteva ceasuri, plângând. A doua zi a simţit că este sănătos, şi până astăzi nu mai are nimic nici cu ochii, nici cu plămânii şi slujeşte Sfânta Liturghie la o mănăstire din Ardeal.

Într-un sat din apropierea Iaşului au apărut omizi care distrugeau tot. Atunci, preotul satului şi credincioşii au cerut la Mitropolie să le-o dea pe Cuvioasa, să o ducă în livezile lor, ca să-i scape de această nenorocire. Li s-a aprobat. Au mers cu sobor de preoţi şi credincioşi şi au pus-o pe Sfânta Parascheva într-o grădină sub un copac, care nu mai avea frunze, ci numai omizi. În apropierea grădinii curgea o apă, şi în partea cealaltă era şoseaua naţională. După ce au început rugăciunile, toţi au văzut cum omizile coborau din copac şi mergeau la apă, se aruncau în apă şi mureau, iar altele mergeau pe şosea, se opreau acolo şi mureau strivite de maşini şi de căruţe. Când s-au terminat Sfântul Maslu şi rugăciunile, nu mai era nici o omidă pe copac şi nici în grădini.

SFÂNTA PARASCHEVA. Comuniştii au vrut s-o îngroape în cimitir

Prin anii 1950-1954, comuniştii au vrut s-o îngroape pe cuvioasa, pentru ca mulţimea de credincioşi care venea să se închine zilnic să nu-i mai deranjeze. S-au sfătuit în secret şi într-o dimineaţă au trimis oameni să sape groapă în cimitir.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Când au început să sape, cerul, care până atunci era senin şi însorit, s-a întunecat cu nişte nori mari şi negri, a început un vânt năprasnic, cu ploaie şi gheaţă cât oul de porumbel, cu tunete şi fulgere, de credeai că-i rade Domnul de pe faţa pământului. Îngroziţi, oamenii au alergat cu mic cu mare la Mitropolie să se roage Cuvioasei Parascheva să mijlocească ea la Bunul Dumnezeu, ca să nu-i prăpădească. Au chemat preoţii, au tras clopotele şi au făcut cu toţii acatistul şi paraclisul Cuvioasei şi alte rugăciuni către Domnul şi Maica Domnului, încât toată biserica era numai lacrimi şi suspine. S-au rugat până târziu. Furtuna s-a potolit.

SFÂNTA PARASCHEVA 2016. Femeia care a descoperit cel mai ascuns secret al Sfintei Parascheva

SFÂNTA PARASCHEVA. În timpul marii secete din vara anului 1947, când mureau oamenii şi animalele de foame, s-au scos moaştele Sfintei Parascheva în procesiune prin satele Moldovei. Credincioşii le aşteptau şi le întâmpinau cu lacrimi de bucurie şi cu făclii în mâini. În urmă, veneau nori de ploaie bogată şi adăpau pământul. Drept mulţumire, credincioşi se rugau şi înălţau câte o troiţă Sfintei Parascheva.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. Tradiţii şi obiceiuri pentru 14 octombrie

SFÂNTA PARASCHEVA 2016, cunoscută și sub numele de Paraschiva este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. Tradiţii şi obiceiuri pentru 14 octombrie: Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA. Mai mult, se fac previziuni ale vremii în funcție de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.

SFANTA PARASCHEVA 2016. Se crede că în apropierea sărbătorii, Sfânta Parascheva se arată în visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau în suferinţe sufleteşti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rău.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. Tradiţii şi obiceiuri. Ce nu ai voie să faci de SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016.Tradiţii şi obiceiuri. Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.

Moaştele Sfintei Parascheva, scoase duminică din biserică.Sute de mii de pelerini, aşteptaţi la Iaşi 

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie.

SFÂNTA PARASCHEVA. Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2016. Mai mult, se fac previziuni ale vremii în funcție de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.