MENIU

Sevil Shhaideh la DNA. Procurorii i-au schimbat încadrarea. Din suspect, inculpat în "Belina"

<p>Foto: Octav Ganea / Inquam Photos</p>
<p>Foto: Octav Ganea / Inquam Photos</p>
<p>Foto: Octav Ganea / Inquam Photos</p>

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh s-a prezentat la DNA. Realitatea TV a anunțat în premieră că procurorii îi schimbă calitatea din suspect în inculpat, în dosarul Belina. DNA a confirmat, ulterior, informaţia furnizată în premieră de postul nostru. Shhaideh a stat la DNA aproape trei ore. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu.

Redăm, în continuare, fragmentul din comunicatul DNA care o priveşte pe Sevil Shhaideh:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus schimbarea încadrării juridice și punerea în mișcare a acțiunii penale față inculpații:

SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave". 

Iată mai jos imagini filmate la sosirea la DNA a lui Sevil Shhaideh:

Sevil Shhaideh a mai fost chemată la DNA, în acest dosar, de trei ori, ultima dată în ianuarie 2018, după cum a scris realitatea.net (CITEȘTE AICI DETALII).

În septembrie 2017, DNA a anunțat că Sevil Shhaideh este suspectată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Totul a plecat de la un dosar potrivit căruia părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal, în anul 2013, din proprietatea statului, în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman. La scurt timp, aceste bunuri au fost închiriate, ilegal, firmei Tel Drum, societate care ar fi controlată de Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh era la acel moment secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Cum s-a ajuns aici? Conform DNA, "În şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern. Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripţiile normelor legislative".

Procurorii au susținut că Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului, a iniţiat şi a promovat ilegal hotărârea de guvern 858/2013, proces care a durat numai 17 ore.

Liviu Dragnea, la pescuit pe insula Belina

Tot în septembrie 2017, după cum a informat la acel moment realitatea.net, potrivit unor surse din PSD, fostul premier Sorin Grindeanu le-a confirmat procurorilor DNA că a fost la pescuit cu Liviu Dragnea pe insula Belina (CITEȘTE AICI DETALII!).

Întrebat, în octombrie 2017, dacă oricine poate pescui pe insula Belina, Liviu Dragnea a spus: “Categoric, da. Te duci şi pescuieşti. Este foarte simplu. Ca şi pe Dunăre”. Președintele PSD a fost apoi contrazis de Consiliul Județean Teleorman. care a informat că nu poate permite accesul oricui pe insula Belina

Shhaideh, propusă de Dragnea pentru funcția de premier, refuzată de Iohannis

Om de încredere al lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a fost propusă de către preşedintele PSD, în decembrie 2016, pentru funcția de premier al României.

În motivarea propunerii, Liviu Dragnea a precizat că pe Sevil Shhaideh o recomandă "capacitatea de muncă, ştiinţa administraţiei și viziunea de dezvoltare".

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, însă, să o numească pe Sevil Shhaideh în funcţia de prim-ministru, fără să ofere o explicaţie.

Sevil Shhaideh s-a măritat în 2011 cu sirianul Akram Shhaideh, fiind la a doua căsătorie. Presa a notat la acea vreme că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu, şef al Consiliului Judeţean Constanţa.