MENIU

Sfidare marca PSD. Senatorii transformă insulele de tipul Belina în "paradisuri fiscale" UPDATE

<p>Şerban Nicolae NU cedează</p>

În timp ce ţara dă în clocot din cauza schimbărilor de fiscalitate care ar putea aduce scăderi de salarii şi venituri pentru români din 2018, senatorii PSD transformă insulele de tipul Belina în paradisuri fiscale! Senatorii au adoptat luni în plen legea care prevede reduceri de taxe pentru baruri şi cazinouri ridicate pe insule precum Belina, care face obiectul unei anchete penale.

UPDATE. Proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae a trecut fără probleme de Senat, însăCamera Deputaților este forul decizional.

Oamenii de afaceri care isi vor deschide cazinouri, sali de jocuri de noroc, dar şi magazine, pensiuni sau afaceri cu energie regenerabila pe anumite tipuri de insule ori grinduri care acum sunt putin atractive pentru activitati economice vor putea beneficia de scutiri de taxe şi impozite, potrivit unei propuneri legislative.

Proiectul fusese avizat negativ de două comisii pe motiv că are legătură cu insula Belina, subiect al unui dosar în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri. Fostul președinte Traian Băsescu, care deține președinția comisiei pentru dezvoltare economică din Senat, i-a convins pe colegii săi din comisie să avizeze negativ proiectul de lege, afirmând că ar avea legătură cu insula Belina.

Cu toate astea, comisia economică din Senat a acordat, luni, raport favorabil propunerii legislative de reducere cu 50% a taxelor şi impozitelor datorate pentru construcţiile ridicate pe insule, grinduri şi alte terenuri cu modificări naturale sau prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

Iniţiativa legislativă "privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu şi regim juridic special" a fost înregistrată în luna martie 2017 la Senat, de senatorul PSD Serban Nicolae, presedintele Comisiei juridice din forul legislativ superior. 

Actul normativ are pana acum numai avize favorabile. Terenurile ar urma să fie luate în concesiune de către oamenii de afaceri de la autorităţile locale. Terenurile amintite sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren.

Proiectul primise anterior raport favorabil şi din partea Comisiei de buget şi a Comisiei de administraţie a Senatului.

Propunerea legislativă vrea să introducă scutiri şi reduceri de taxe locale si centrale pentru anumite terenuri cu potential de exploatare economica rezultate din actiuni sau modificari naturale ale teritoriului, ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica si care fac parte din domeniul public al statului: insule, grinduri, alte suprafete de uscat.

Activitatile economice care se vor putea autoriza pe terenurile pentru care initiativa legislativa prevede facilitati fiscale sunt:

- productie energie regenerabila,
- turism
- agrement
- alimentatie publica
- comert cu amanuntul
- jocuri de noroc
- servicii conexe celor de mai sus.

Propunerea legislativă şi raportul comun al celor trei comisii vor intra luni pe ordinea de zi a plenului Senatului. În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost pusă sub acuzare de DNA, pentru abuz în serviciu, în dosarul "Insula Belina", dosar în care procurorii cercetează cum parte din insulă a trecut ilegal din proprietatea statului, în subordinea CJ Teleorman.

Dosarul Belina, care o vizează pe Sevil Shhaideh, vicepremier în guvernul Mihai Tudose, o include și pe Rovana Plumb, fost ministru al Mediului, în prezent ministru delegat pentru Fonduri Europene, arată DNA.

Mai multe articole despre:
paradis fiscal paradisuri fiscale