MENIU

Senatorii jurişti au modificat Codul de Procedură Penală

Divulgarea de înregistrări audio sau video nu va mai fi considerată infracţiune. Decizia aparţine senatorilor jurişti care au concluzionat că textul din Codul de procedură penală nu îi vizează pe jurnalişti, ci pe cei care administrază, produc şi distribuie corespondenţa sau convorbirile telefonice, fără acordul persoanei. De altfel, senatorii au modificat aproape toate articolele contestate de preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare a legii.

Juriştii din Senat au modificat şi articolul care prevedea că interceptările nu se pot face decât după începerea urmăririi penale. Parlamentarii au fost de acord cu şeful statului potrivit căruia dacă persoana cercetată este anunţată de începerea acestei proceduri, nu va mai calca strâmb şi interceptările nu ar mai avea rost. Şi au decis că ele trebuie făcute şi în faza premergătoare, de strângere de probe.

În schimb, senatorii consideră că procurorul nu poate face interceptări, ci doar organele abilitate. Decizia finală în privinţă Codului de Procedură Penală aparţine, însă, Camerei Deputaţilor.
Mai multe articole despre:
Senat jurnalişti codul de procedură penală