MENIU

Semnal de alarmă. Expunerea fermierilor la ultraviolete, o problemă majoră

<p>Semnal de alarmă. Expunerea fermierilor la ultraviolete, o problemă majoră</p>

Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de țări și 140 de experți din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiațiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureș, prof. dr. George Sorin Țiplică, șeful Clinicii de Dermatologie 2 a Spitalului Clinic Colentina.

'În cadrul proiectului StanDerm am început să efectuăm măsurători ale nivelului radiației ultraviolete la nivelul solului în mai multe locații. Am avut măsurători realizate în agricultură, am avut măsurători realizate pe șantiere de construcții, am avut măsurători realizate la drumari. Aceste date au fost analizate și interpretate și s-a primit un semnal de alarmă la faptul că în locul unde au fost făcute măsurătorile pentru agricultură s-au înregistrat expuneri mai mari cu o treime din doza totală anuală care trebuia să fie înregistrată. Asta înseamnă că într-un interval foarte scurt de timp, în timpul verii, în aceste locuri în care se practică agricultura expunerea este foarte înaltă. Acum avem instrumentele, dovada, cifrele cu care trebuie să pornim la luptă să putem promova această sănătate inclusiv în agricultură. Sunt date importante și asta semnalează pericolul expunerii la ultraviolete, fără protecție', a declarat dr. George Sorin Țiplică, într-o conferință de presă, conform Agerpres. 

Potrivit dr. Țiplică, în cadrul proiectului se derulează și campania 'Your skin. The most important 2 sqm of your life' (Pielea ta. Cei mai importanți 2 mp ai vieții tale—n.r.) pentru conștientizarea muncitorilor să se protejeze se razele ultraviolete, mai ales că sunt semnalate tot mai des cazuri de cancere cutanate.

'În cadrul campaniei, intenționăm să avem astfel de intervenții, să învățăm să pledăm pentru realizarea unor expuneri cât se poate de protejate. Este dificil pentru că în general lumea folosește pălării, îmbrăcăminte, dar deseori nu le aplică cum trebuie și deseori expunerea există, la nivelul feței, la extremități, zonele pe care depistăm, la câțiva ani de expunere, și cancerele cutanate. Este o formulă foarte clar stabilită și aplicată de colegii din Danemarca, Germania și altă țări din Europa, unde se poate aplica și se poate stabili dacă la originea unei leziuni neoplazice cutanate stă expunerea profesională la radiațiile ultraviolete. Este dificil de explicat și de înțeles unei persane care are 55 sau 60 de ani că acel cancer cutanat pe care îl prezintă a fost generat de expunerea neprotejată la soare în timpul efectuării activității sale uzuale. Nu avem o statistică foarte bine pusă la punct pentru că datele nu sunt concentrate într-un registru național. Aceste cancere de piele sunt în număr tot mai mare identificate', a arătat dr. Țiplică.

Mai multe articole despre:
agricultură fermieri radiaţii ultraviolete