MENIU

Şeful Laboratorului de medicină legală din Roman, trimis în judecată pentru luare de mită

Şeful Laboratorului de medicină legală din Roman, trimis în judecată pentru luare de mită

Şeful Laboratorului de Medicină Legală din Spitalul de Urgenţă Roman a fost trimis în judecată, după ce a primit mită sume cuprinse între 20 de euro şi 200 de lei pentru a elibera certificatele medico-legale cu mai multe zile de îngrijiri medicale decât cele necesare vindecării.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Radu Ioan Maxim, şef al Cabinetului de Medicină Legală din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, profitând de faptul că este singurul medic legist din zona municipiului, obţinea beneficii, în urma favorizării unor persoane care au săvârşit diverse infracţiuni sau în interesul unor părţi vătămate.

"Inculpatul, în perioada martie - aprilie 2014, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 20 de euro şi 200 de lei, la solicitarea unor beneficiari precum inculpaţii Samson Maria Cristina, Cica Gheorghe şi Cichi Adrian, atesta, în mod nereal, în certificatele medico-legale eliberate, un număr de zile de îngrijiri medicale mai mare decât cele necesare sau decât cele efectuate în fapt, în vederea agravării situaţiei juridice a agresorilor persoanelor vătămate", precizează PICCJ, într-un comunicat de presă

Astfel, Maria Cristina Samson, inculpat şi ea în dosar, i-a dat medicului 200 de lei, pentru a primi un certificat medico-legal pe numele fratelui ei. Acesta fusese victima unei agresiuni, iar în certificat se consemna, în mod nereal, un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale. Documentul eliberat de medic urma să fie ataşat într-un dosar penal, cu scopul intimidării agresorului.

"Aceeaşi sumă i-a fost remisă inculpatului Maxim Radu Ioan de către inculpatul Cica Gheorghe pentru a întocmi un certificat medico-legal pe numele fiului acestuia, victima unei agresiuni, în care s-a atestat în mod necorespunzător realităţii un număr de zile de îngrijiri medicale (cu 10 zile mai mare decât cel care trebuia să se acorde victimei agresiunii în mod real), document ce ulterior a fost folosit în cadrul unui dosar penal în scopul agravării situaţiei juridice a agresorilor fiului acestuia", mai spun anchetatorii de la PICCJ.

Conform sursei citate, medicul a primit şi de la Adrian Cichi, trimis şi el în judecată, suma de 20 de euro, tot pentru acordarea unui certificat medico-legal similar celor menţionate anterior.

"De menționat că acordarea unor astfel de certificate medico-legale în care se atestă în mod nereal un anumit număr de zile de îngrijiri medicale, faţă de cel care ar fi trebuit acordat solicitantului, acte depuse în cadrul unor cauze penale, are efecte în ceea ce priveşte încadrarea juridica a faptelor, existând situaţii când o faptă a fost calificată, potrivit atestării în fals a medicului, ca fiind o vătămare corporală din culpă, deşi, în realitate, fapta nu e prevăzută de lege", subliniază procurorii de la Parchetul instanţei supreme.

Totodată, prin documentele medicale emise de Radu Maxim, spun anchetatorii, au fost generate consecinţe juridice, existând situaţii în care agresorii au apelat la serviciile medicului în vederea atenuării răspunderii penale sau pentru sustragerea de la răspunderea penală.

Maxim se află sub control judiciar.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Neamţ.