MENIU

Şeful demis al ANAF, declaraţii explozive: "Plec în Congo"

<p>Gelu Diaconu</p>

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, demis săptămâna trecută de premierul Dacian Cioloş, după ce a devenit urmărit penal într-un dosar DNA cu Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, Spune că n-are nici o teamă de acuzele DNA şi, ca s-o dovedească, îşi va angaja un avocat debutant, spre disperarea familiei.

Gelu Diaconu, estimează că activitatea ANAF va fi afectată de plecarea lui, iar o eventuală aprobare a legii salarizării unice, în condiţiile unor încasări mai nefericite, va duce România în deficit excesiv şi va readuce echipa FMI pe culoarele de la Ministerul Finanţelor.

"Fiscul astăzi are procesul decizional semiparalizat. Nimeni nu-şi va mai asuma decizii de amploarea celor pe care mi le-am asumat eu. Desfiinţarea Gărzii financiare, a direcţiilor judeţene, construirea de la zero în doar un an a unei direcţii de temut, cum e Antifrauda. Pentru aceste lucruri îţi trebuie tăria deciziei. Dar când văd agenţii că şeful lor poate fi aruncat ca o măsea stricată, pentru o pretinsă ilegalitate cu două circulare, e o iluzie să credem că va rămâne fără consecinţe. Risc o afirmaţie: eu emigrez în Congo dacă în lunile următoare Fiscul va repeta creşterile lunare de încasări din 2015, a declarat Diaconu pentru Economica.net.

Seful demis al ANAF recunoaşte că, pe lângă terfelirea carierei, pierde venituri, din salariu, dar mai ales din consiliile de administraţie de la CEC şi EximBank. "O să vreau să le recuperez", spune el.

Legat de demiterea sa, Gelu Diaconu a explicat:

"Domnul Cioloş a fost de bună credinţă. De altfel, noi am avut, cu o zi înainte să primesc citaţia, o discuţie foarte amplă cu privire la priorităţile ANAF. În discuţiile cu dânsul, eu am invocat o demisie, pe care o aveam scrisă, în mapă, deoarece, aveam o viziune diferită de cea a conducerii de azi a Ministerului Finanţelor. Consideram că nu mai pot face parte dintr-o astfel de formulă.

Domnul premier a insistat să-mi continui activitatea. De aceea, nu-mi imaginam că ar vrea vreodată să mă demită urmare a acelei discuţii. Dar au urmat evenimentele de zilele următoare, iar domnul prim-ministru a fost pus într-o situaţie fără ieşire. Trebuia să mă demită",a spus fostul sef al Fiscului.

Mai multe articole despre:
ANAF gelu diaconu