MENIU

Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale TVR și SRR! Doina Gradea și Georgică Severin, demiși - CINE îi înlocuiește

Ședință importantă la Casa Poporului - Ce decid senatorii și deputații

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune și ale Societății Române de Radiodifuziune pe anii 2017, 2018 şi 2019. Parlamentarii urmează să numească președinți interimari în fruntea celor două instituții, pentru șase luni. Audierile celor propuși pentru cele două funcții programate în comisiile de cultură de la ora 19.00, iar votul în Parlament are loc la ora 19.30.

Comisiile parlamentare reunite pentru cultură au început, marţi, la ora 19,00, pentru audierea candidaţilor pentru funcţiile de director general interimar la Societăţile Române de Televiziune şi Radiodifuziune.

Rapoartele 2017-2019 SRR și TVR, RESPINSE

La votul pentru TVR s-au înregistrat 142 de voturi pentru şi 239 de voturi împotrivă la Raportul pe 2019, 144 de voturi pentru, 242 împotrivă şi o abţinere la cel pe anul 2018 şi 141 de voturi pentru, 247 împotrivă şi două abţineri la raportul pe 2017.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că respingerea rapoartelor atrage demiterea de drept a Consiliului de administraţie al televiziunii publice, potrivit Agerpres.

"Ca urmare, Consiliul de administraţie al televiziunii publice a fost demis. (...) Parlamentul numeşte un preşedinte interimar cu un mandat bine definit pe o perioadă de 6 luni", a spus Dragu.

Și rapoartele SRR pentru perioada 2017-2019 au fost respinse de parlamentari.

Au fost înregistrate 168 voturi pentru, 237 voturi contra, la Raportul pentru 2019, 174 voturi pentru, 242 împotrivă, la cel din 2018, și 176 pentru, 243 împotrivă, la cel din 2017.

„Respingerea raportului anual de activitate atrage demiterea de drept a consiliului de administratie al SRR. Având în vedere acest lucru, consiliul de administratie al SRR a fost demis. Potrivit aceleiaşi legi, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, în cazul demiterii consiliului de administraţie şi inexistenţei unui director general, Parlamentul numeşte un director general interimar al SRR cu un mandate bine definit ce nu poate depăşi 6 luni”, a mai explicat Anca Dragu.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a propus suplimentarea ordinii de zi pentru propunerile pentru funcţia de preşedinte interimar al Televiziunii publice.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a atras atenţia că Birourile permanente reunite trebuie să sesizeze cele două comisii de cultură pentru a audia persoanele care vor candida la această funcţie, iar Gabriel Andronache a precizat că, după discutarea şi a rapoartelor de activitate ale Societăţii de Radiodifuziune, se vor întruni Birourile permanente pentru această procedură.

În 8 aprilie, comisiile parlamentare de cultură au dat un aviz de respingere pentru aceste rapoarte, pentru TVR și SRR.

Numiri la CNA - Propunerile pentu noi membri la Consiliul Național al Audiovizualului

Parlamentarii mai votează marți și numirea unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Care sunt cei 5 membri audiați pentru funcţia de membru al CNA: Mircea Toma - membru titular, din partea Guvernului, supleant fiind Dan Radu; Valentin Jucan - membru titular, din partea Guvernului, supleant Rareş Niculescu; Dorina Rusu - membru titular şi susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis, supleant fiind  Oana Mihalache; Ionel Palăr - membru titular, susţinut de PNL, supleant fiind Valentina Postelnicu; Radu Herjeu - membru titular, susţinut de PSD, neavând supleant. În afară de Herjeu, toți candidații au primit avize favorabile din partea comisiilor de cultură reunite.

Rapoartele SRI în perioada 2015 - 2019, pe masa Parlamentului. Plenul reunit al celor două Camere are pe ordinea de zi de marți și rapoartele privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii în anii 2015, 2016,2017, 2018 şi 2019.

Plenul va analiza  marți şi raportul comun al Comisiilor pentru apărare din Senat şi Camera Deputaţilor privind Carta Albă a Apărării.

Pe ordinea de zi a plenului comun de marţi al Parlamentului figurează şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS.