MENIU

Secretul piftiei perfecte. Sfaturi de la bucătari de renume

Piftia este o mâncare tradițională, care nu lipește de pe mesele festive, în special în perioada rece a anului.

Piftia este deosebit de gustoasă, foarte aromată însă puțini știu cum se prepară.

Secretele preparării piftiei

1. Piftia poate fi preparată dintr-un tip de carne (porc, vită, pui) sau dintr-o combinație de cărnuri.

2. Pentru ca piftia să se închege, trebuie să preparați supa din picioare de porc și vită, urechi, cozi, ciolan. Anume aceste părți ale carcasei conțin colagen, care oferă supei o textură lipicioasă. De asemenea, puteți folosi picioare și aripi de pui sau curcan. Aceste părți conțin puțină carne, de aceea trebuie să adăugați în supă bucăți cu carne (carne pentru supă, limbă, pulpă de pui sau curcan).

3. Este preferabil să folosiți carne proaspătă pentru răcituri.

4. Fierbeți carnea într-un vas mare și luați spuma mereu cu o spumieră. Nu trebuie să umpleți cratița cu carne. Carnea trebuie să fie acoperită complet cu apă.

5. Pentru ca piftia să fie transparentă și să se închege bine, nu trebuie să mai turnați apă și să amestecați în timpul fierberii, de aceea este preferabil să turnați suficientă apă și să fierbeți supa la foc mic.

6. Trebuie să fierbeți supa timp de 5-10 ore la foc mic. Totul depinde de cantitatea de supă și calitatea cărnii.

7. Trebuie să sărați piftia la sfârșitul fierberii. Dacă veți săra piftia la începutul sau mijlocul fierberii, atunci sarea va opri gelatinizarea supei. Trebuie să adăugați mai multă sare decât în supa obișnuită, în caz contrar după ce se va închega piftia, aceasta nu va avea gust.

8. Trebuie să adăugați în supă morcov și alte rădăcinoase (rădăcină de pătrunjel sau țelină). Unele gospodine le aruncă, iar altele le folosesc pentru decor.

9. În timpul fierberii trebuie să adăugați în supă o ceapă întreagă. Pentru a oferi supei o culoare aurie frumoasă, trebuie să clătiți ceapa, fără s-o curățați și s-o puneți în supă. După fierbere puteți arunca ceapa.

10. Tradițional, în piftie nu se adaugă multe condimente pentru a păstra aroma naturală a cărnii. De obicei, se adaugă boabe de piper (alb sau negru, piperul verde se adaugă la început și se îndepărtează cu spuma sau la sfârșit), frunză de dafin (se poate adăuga la începutul fierberii, apoi se scoate și se adaugă câteva frunze împreună cu sarea chiar înainte de a fi supa gata, apoi se scoate imediat). Cu 30 de minute înainte de a fi piftia gata, puteți adăuga crenguțe de mărar uscate, apoi scoateți-le. Acestea vor oferi piftiei o aromă deosebită.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
secrete piftie piftia perfectă