MENIU

Secretele Mării Negre. De ce tot mai mulţi oameni îşi pierd viaţa pe litoral

Lista completă a hotelurilor de pe litoralul românesc unde să NU mergi

15 persoane au murit înecate în apele Mării Negre de la începutul acestui sezon. Specialiştii sunt de părere că zona de litoral la Marea Neagră a suferit de-a lungul anilor schimbări profunde. 

Ultima victimă a mării şi-a pierdut viaţa la sfârşitul săptămânii trecute, în zona plajei Modern. Cele mai multe cazuri de înec au avut loc în staţiunea Eforie Nord, iar salvamarii atrag atenţia turiştilor şi constănţenilor asupra schimbărilor care au survenit în Marea Neagră, scrie cugetliber.ro

"Zona de litoral la Marea Neagră a suferit de-a lungul anilor schimbări profunde influenţate de o serie de factori naturali precum configuraţia reliefului emers şi submers, orientarea liniei ţărmului, structura granulometrică a plajelor, factori meteo-hidrologici, peste care se suprapun intervenţiile antropice care constau în diferite construcţii executate în zona de litoral, amenajări hidrotehnice, inclusiv poluarea adusă de activitatea omului în toată complexitatea ei. Toate acestea au dus la modificări morfohidrografice, a structurii chimice, biologice, inclusiv asupra cateristicilor curenţilor marini", spun reprezentanţii Direcţiei Hidrografice Maritime.

Potrivit autorităţilor, dislocările de nisip din mare ce au furnizat material pentru înnisipările plajelor au dus la schimbări în profilul batimetric limitrof zonei de coastă. Pe de altă parte, topografia reliefului submarin rezultată în urma acestor activităţi, modifică direcţia de propagare a valurilor precum şi direcţia şi viteza curenţilor marini.

"Marea Neagră a fost dintotdeauna o mare atipică în care fenomenele au fost imprevizibile", mai spun specialiștii Direcţiei Hidrografice Maritime.

Mai multe articole despre:
Marea Neagră înec marea neagra