MENIU

Secretele cozonacului perfect, dezvăluite de gospodinele din Sibiu

Săptămâna Mare a început și se termină la fel de încărcată pentru gospodine și brutari. În special pentru cei care vor să păstreze cu orice preț tradițiile. În Sibiu și Argeș, gospodarii frământă zilnic cozonaci și pite, iar asta pentru că fiecare comandă trebuie onorată, indiferent din ce colț al țării a fost făcută. 

Gospodinele din Sibiu respectă cu sfințenie rețeta preparatului vedetă pentru masa de Paște. În spatele cozonacilor perfecți stă și o rețetă unică, cunoscută doar în satul Alămor din comuna Loamneș.

„În laptele fiert, punem o mânuță de sare, punem zahăr, tot așa, că trebuie cu rânduială, să nu fie prea mult. Tot așa, dăm drumul la mac, dar socotim cam cât ia laptele fiert și punem 2-3 linguri de griș,” ne dezvăluie gospodina din Sibiu.

Urmează, apoi, cel mai important pas: frământatul. Coca trebuie să fie numai bună de pus în tavă.

După ore de muncă, cozonacii din Alămor prind forma finală, cunoscută deja prin toată țara . Sibiencele primesc comenzi din toate colțurile.

Aceleași obiceiuri se respectă și în județul Argeș. În brutării cuptoarele sunt pline ochi de pâine, pască și cozonaci, iar angajații lucrează la foc continuu.

„Avem comenzi foarte mari și chiar ne străduim sa onorăm toate comenzile la toți colaboratorii noștri,” spune un atreprenor local specializat în produse de panificație

De ani buni, tot mai mulți români apelează la comenzile online în perioada sărbătorilor, pentru a salva timp, dar și pentru a se bucura de preparate ca la carte. 

Mai multe articole despre:
cozonac sibiu arges reteta cozonac retete culinare