MENIU

Secetă în România - apă cu porția în 600 de localități. Apele Române, apel la calm şi responsabilitate privind folosirea resurselor

Autoritățile au decis să întrerupă furnizarea apei potabile în mai multe localități din județul Alba. Resursele sunt în scădere și e nevoie ca acestea să se refacă, a motivat compania de apă care se ocupă de alimentarea județului. În toată țara, în peste 600 de localități, oamenii primesc apă cu porția.

Apele Române au făcut un apel la calm şi responsabilitate socială pentru folosirea raţională a resurselor de apă şi economisirea acestora. Administraţia a informat că rezerva de apă este în scădere, dând însă asigurări că este suficientă pentru cei care alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă şi a recomandat ca acolo unde este posibil să se recurgă la stocarea apei din surse alternative pentru activităţile caznice.

 „Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la sfârşitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafaţă. Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Apele Române.

Administraţia a mai informat că, „în continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova (cele mai afectate judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran. La nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe)”.

„Facem precizarea că reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz în parte. Restricţiile (raţionalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult şi este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor”, se mai arată în comunicatul Administraţiei.

Mai multe articole despre:
seceta seceta romania