MENIU

Seceta face ravagii în agricultură. Se anunță un an mult mai prost decât 2014

Semne proaste pentru agricultura României. Unul dintre motoarele tradiționale ale economiei ar putea trage în jos PIB-ului anul acesta.

Seceta face ravagii în agricultura din România. Fermierii îşi modifică estimările de la o lună la alta, şi vin cu predicţii din ce în ce mai sumbre.

În această perioadă, agriculturorii recoltează orzul şi spun ca producţiile sunt cu 30%-40% mai mici decât în 2014, potrivit agricultorilor interogați de Capital.ro.

„În cele mai multe zone din România este o secetă cruntă. Se înnorează, dar nu plouă", spune Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR). Acesta a precizat că în această perioadă a început recoltarea orzului, iar producţia va fi cu mult sub cea înregistrată în 2014.

Cu producţii mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. "În condiţiile în care investiţiile în culturi pornesc de la 1.500 de lei/hectar şi ajung la 4.000 de lei/hectar, în cazul suprafeţelor cu irigaţii, agricultorii se tem că nu îşi vor recupera nici măcar jumătate din investiţiile făcute", sunt de părere analiştii.

Mai multe articole despre:
agricultură secetă culturi agricole