MENIU

Protest simbolic în Piața Victoriei: 500 de manifestanți cu spatele la Guvern

Protest 17 august 2018
Protest la o săptămână de la mitingul diasporei

Câteva sute de persoane s-au strâns vineri 17 august 2018 în Piața Victoriei pentru a marca o săptămână de la manifestațiile din 10 august, când Jandarmeria a intervenit violent pentru a dispersa mulțimea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat într-un mod inedit, vineri seara, în Piața Victoriei la exact șapte zile după represiunea violentă a protestului diasporei din 10 august. Oamenii au purtat măști medicale și au stat cu mâinile ridicate, cu spatele la Guvern.

UPDATE 23.30: Protestatarii au început să plece din Piața Victoriei, însa scandările lor încă mai răsună în noapte.

UPDATE 23.00: Moment emoționant în urmă cu câteva minute în Piața Victoriei: protestatarii s-au întors cu spatele la Guvern și au ridicat mâinile spre cer! Aproximativ 500 de persoane sunt la ora 23.00 în Piața Victoriei. La ora 22,45 protestanții au păstrat un minut de tăcere și au stat cu mâinile sus, după care au scandat la unison "Libertate".

Aproximativ 400 de oameni s-au adunat până la ora 22.00 la protestul de vineri din Piața Victoriei. Unii manifestanți poartă mască de gaze. Unii scandează "Unitate", "România cere fără grațiere!". În Piață sunt montate garduri.

UPDATE 21,00: Protestatarii au început să se strângă în Piaţa Victoriei, vineri seară, pentru a marca o săptămână de la manifestaţiile din data de 10 august.



Primii manifestanţi au ajuns în spaţiul din centrul pieţei înainte de ora 19,00. Tot atunci au ajuns în zonă şi primii jandarmi, care au început instalarea gardurilor de protecţie în jurul spaţiului ocupat de manifestanţi.
Protestatarii agită steaguri ale României şi ale altor state europene şi suflă în vuvuzele. În zonă se află şi agenţi de la Poliţia Rutieră, însă traficul nu este încă afectat.

Un protest, care este anunţat pe reţelele de socializare, poartă numele ,,Democraţia moare în gaze şi bastoane".

În mod simbolic, 452 de persoane vor purta măşti. Adică exact cât numărul de persoane care au avut iniţial nevoie de ajutor medical, după orele în care au inhalat gaze şi bătăile primite de la jandarmi. Protestul va începe la ora 22 şi 45 de minute.

Organizatorii spun că se va scanda împotriva celor care au comandat violenţele, dar şi la adresa liderilor coaliţiei PSD-ALDE, pe care îi consideră adevăraţii coordonatori ai abuzurilor din 10 august.

,,Ne întâlnim la ora 22:45 pentru a putea comemora în tăcere momentul când a început represiunea împotriva manifestanţilor. Este nevoie să fim cel puţin 452 de persoane care să purtăm măşti (chirurgicale sau pentru zugrăvit) şi să reamintim lumii că democraţia moare în România în gaze şi bastoane”, arată organizatorii, Rezistenţa şi Iniţiativa România, pe pagina evenimentului.

Mai multe articole despre:
protest Piaţa Victoriei astăzi